Les deixalleries fixes del Berguedà passaran a estar obertes 40 hores a la setmana, 12 més que ara

Les deixalleries de Berga, Puig-reig i Guardiola de Berguedà passaran a obrir 40 hores setmanals, un cop s’hagi fet el concurs per adjudicar-ne la gestió els propers 9 anys (8+1 de prorrogable). Són 12 hores a la setmana més que ara, en temporada d’estiu (28h), i 15 més que a l’hivern (25h). L’altra gran novetat que incorporarà el nou contracte és que les deixalleries estaran obertes als matins, però també a les tardes. També es preveu el pesatge de residus i la identificació dels usuaris.

Aquest dimecres el ple del Consell Comarcal del Berguedà debatrà el plec de clàusules per treure el concurs de les deixalleries fixes i mòbils. També de la recollida de voluminosos, que estarà reservada a un Centre Especial de Treball (CET). El govern preveu aprovar-ho durant la sessió plenària (ho farà, perquè té majoria) i posteriorment obrirà el període de licitació i farà l’adjudicació al guanyador.

 

La deixalleria mòbil passarà dos dies a la setmana a Berga

Amb el nou concurs, també es preveu ampliar el servei de deixalleria mòbil. Es va començar a oferir l’any 2002 i des de llavors no s’havia actualitzat. Entremig, 12 municipis de la comarca han implantat el porta a porta, a finals del 2018, i com a conseqüència d’això han tret els contenidors del carrer. Abans del porta a porta, molts residus que ara van a la deixalleria, abans anaven al contenidor verd. Però ara el contenidor ha desaparegut i la població ha de reciclar correctament si es vol desfer de les deixalles.

A Berga la deixalleria mòbil ha brillat per la seva absència. Amb el nou contracte, però, la capital de la comarca serà el municipi que tindrà més hores de servei de deixalleria mòbil: estarà operativa dos dies a la setmana. Els altres municipis del porta a porta tindran també una major freqüència i la major part de poblacions tindran el servei, com a mínim, un cop al mes.

La recollida es farà amb un vehicle especial que tindrà els compartiments corresponents per facilitar la separació i aportació dels residus a la deixalleria mòbil. L’any 2019, el darrer del qual es tenen dades, es van recollir un total de 2.231,49 tonelades de residus a les deixalleries fixes i a la mòbil de la comarca.

Recollida de voluminosos a tota la comarca

El nou concurs farà possible que la recollida de voluminosos s’ampliï i es faci a les 31 poblacions de la comarca i també els caps de setmana. Actualment aquest servei es presta als 12 municipis que fan el porta a porta, 1 cop al mes i amb una furgoneta.

La nova concessió permetrà oferir un servei a la demanda “sense rutes establertes” amb plena capacitat d’adaptació a les necessitats dels usuaris. En 24 hores com a màxim es donarà dia i hora per fer la recollida de mobles o altres deixalles de gran volum. I un cop s’hagi donat l’hora s’hi anirà en un màxim de 4 dies. La recollida es durà a terme amb un camió que té més capacitat que el sistema actual.

Si no sorgeixen imprevistos, es preveu que les noves concessions estiguin operatives dins d’aquest any, un cop s’hagi completat la preceptiva tramitació.