Les altes dissimulen, una setmana més, l’alt nombre d’ingressos per Covid-19 a l’hospital de Berga

L’hospital conté el nombre de llits ocupats per coronavirus, però continua en alerta. Des de Nadal, cada setmana ha calgut ingressar més de 10 pacients per Covid-19 però la xifra de llits ocupats s’ha pogut dissimular, setmana rere setmana, gràcies al ritme d’altes, que també és alt.

Aquesta setmana hi ha hagut 13 ingressos nous, però s’han donat 12 altes. A banda, hi ha hagut una nova defunció i s’ha hagut de traslladar un pacient a un altre centre perquè el seu cas s’ha complicat. Tot plegat fa que el nombre de llits ocupats per Covid-19 es mantingui gairebé igual que fa una setmana: n’hi havia 12 i ara són 11.

Per tant, bona part dels pacients que hi havia fa una setmana han pogut rebre l’alta -i, per tant, es recuperen del virus- però els nombre d’ingressos mantenen el ritme i això evidencia que el virus no rebaixa la marxa, ni molt menys.

El que passa a l’hospital és un reflex de la situació a la comarca. S’han detectat uns 110 casos per PCR en el decurs d’aquesta setmana. Són una vintena menys que fa una setmana, però la xifra continua sent elevada… Tant com per mantenir el risc de rebrot pels núvols, a tocar de 600 (tot i que la setmana passada superava els 900).

Ara bé, hi ha una dada positiva. La velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) baixa d’1, de mitjana, a la comarca. Això significa que la malaltia no creix a tota la comarca, tot i que cada municipi és un món. Segons les dades de la Generalitat recollides en el mapa interactiu de la CCMA, els únics municipis on l’Rt supera l’1 són Berga, Cercs i Sant Julià de Cerdanyola. A Berga s’hi ha detectat 63 casos en una setmana que deixen la velocitat de reproducció a 1,02; a Cercs se n’hi ha detectat 5 i l’Rt s’enfila fins a 1,64; i a Sant Julià, n’hi ha hagut 10 que disparen l’Rt fins a 2,86.

Malgrat tot, el mapa segueix marcat per la vermellor. Tot i tenir una Rt inferior a 1, la situació d’alerta continua a Gironella (33 positius nous), Avià (5), Puig-reig (3), Guardiola (2), Bagà (2), Casserres (2) i l’Espunyola (2).

X