La cuina de la caça i la tòfona al Berguedà perd ambaixadors però aguanta el cop de la pandèmia

És el pitjor any per a la restauració en dècades i totes les campanyes que hi tenen a veure ho noten. La cuina de la caça i de la tòfona al Berguedà tampoc ho ha esquivat. Aquest any cinc restaurants de la comarca, la meitat que habitualment, ofereixen menús especials centrats en els productes de la caça i la tòfona des d’aquest gener fins al 31 de març.

Alguns dels habituals aquest any no s’hi han pogut sumar perquè, o bé tenen la persiana abaixada a l’espera que es flexibilitzin les restriccions, o bé han tancat sense previsió de tornar a obrir. A més, a causa de la pandèmia tampoc s’organitzarà la jornada gastronòmica i de producte de proximitat, que es va celebrar per primer cop, l’any passat, a Cal Rosal.

Encara i així, cinc restaurants berguedans s’han animat a participar a la campanya de la caça i de la tòfona. Són Ca l’Amagat Rústic Gastrohotel i Restaurant Niu Nou de Bagà, el Restaurant La Cabana i el Restaurant Cal Travé de Berga, i el Restaurant Els Roures d’Espinalbet. Tots ells oferiran fins al març diferents propostes de plats com llebre, cérvol, ànec i porc senglar, així com receptes i elaboracions amb tòfona. Ca l’Amagat Rústic Gastrohotel de Bagà, ofereix, a més,  un menú degustació de la tòfona on cada plat porta aquest ingredient.

Els plats i menús es podran consultar a les webs de l’Oficina de Turisme del Berguedà i d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i a les xarxes socials de l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà (@hitbergueda), així com a les dels restaurants adherits. La campanya està impulsada per Hostaleria i Turisme del Berguedà amb la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el suport de la gerència de serveis de turisme de la Diputació de Barcelona.

La campanya de la cuina de la caça i de la tòfona és una de les activitats gastronòmiques del Berguedà que contempla el calendari culinari de la nostra comarca, com la campanya de la cuina del bolet, i que permeten configurar un calendari anual de campanyes gastronòmiques basades en productes que identifiquen la comarca.

Les receptes per a cuinar plats de caça formen part de la cuina del Berguedà i les podem trobar a la majoria de restaurants de la comarca. La tòfona, en canvi, molt valorada en les civilitzacions antigues, va ser considerada un producte diabòlic durant l’edat mitjana i la seva introducció és relativament nova a la cuina del Berguedà.