La Fundació Horitzó estrena una línia de mascaretes d’obres del Museu Nacional d’Art de Catalunya

La Fundació Horitzó del Berguedà estrena noves mascaretes. Són d’obres del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i són un encàrrec dels Amics del Museu. Ja n’han venut unes 150 entre els membres de l’entitat que els ho ha encarregat i, ara, han arribat a un acord amb l’entitat per poder-les vendre també a Berga, a La Botiga de la Manela, a la plaça de Sant Pere.

Des de la Fundació Horitzó, Charo Díez i Eva Sànchez han recalcat que les mascaretes, com la darrera línia que han llançat de temàtica de Patum, són homologades. En aquest sentit, Sànchez ha lamentat que, davant el debat sobre si prohibir les mascaretes tèxtils, “es posi al mateix sac tots els teixits”. I ha afegit que “moltes empreses hem fet un esforç per poder homologar les nostres mascaretes”.

La nova línia té cinc dissenys, cadascun associat a una obra d’art exposada al Museu. Les obres escollides són ‘Flors amb fons blau’, de Josep Gausachs; ‘Poble escalonat’, de Joaquim Mir; ‘Fragment de teixit copte amb quadrúpede’, anònim; ‘Ram de roses i gessamí’, de Francesc Lacoma; i Fornícula i mur nord de Sant Esteve d’Andorra’, del Mestre de Sant Esteve d’Andorra.

Les mascaretes són de doble capa i, per tant, no necessiten filtre. Estan fetes amb polièster i disposen de suport metàl·lic per adaptar-se a la forma del nas. Es pot rentar i tornar-se a utilitzar i té un preu de 10 euros.

 

Un any fent mascaretes

La Fundació Horitzó va començar a dissenyant mascaretes per aprofitar uns retalls que sobraven i ha acabat fent-ne més de 3.000. Una de les ànimes del projecte, la Mayé Rego, ha explicat que tot va començar la primavera passada, quan va esclatar la pandèmia. Arran del confinament, la fundació recorda que hi va haver una allau de voluntàries disposades a cosir mascaretes. I això és el que ha donat sentit i continuïtat al projecte.

La Fundació Horitzó també ha destacat el paper de les empreses col·laboradores. La companyia berguedana Marina Tèxtil va proporcionar la roba a Horitzó i els va connectar amb una altra empresa que va homologar el teixit. Això els ha facilitat molt els tràmits i ha acabat propiciant l’adquisició d’una màquina que permet estampar qualsevol tipus de disseny a les peces de roba que fan.

L’encarregat de fer aquesta estampació aquests mesos és el Josep Seuba, que ha destacat la rapidesa del sistema. Un cop hi ha el disseny fet, és qüestió de minuts estampar-lo a la tela de la mascareta i afegir-hi l’etiqueta que certifica que és un producte homologat. La següent fase ja correspon a les cosidores, que donen forma a la mascareta i la doten de tots els elements per fer-la còmoda per a qui la porta.