El TSJC tomba a Esparreguera una gestió de la residència municipal calcada a la que s’ha estudiat a Berga

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat aquesta setmana que el conveni entre l’Ajuntament d’Esparreguera (Baix Llobregat) i l’empresa pública Sumar no encaixa dins la normativa. És la fórmula que més ha sonat aquests últims mesos a Berga per a la residència Sant Bernabé i, de fet, el propi ajuntament ha admès estar negociant amb la mateixa empresa, Sumar, per calcar l’encomana que s’ha fet en residències municipals com la d’Esparreguera.

La sentència del TSJC dona la raó a ERC i la CUP, que són oposició a Esparreguera i que, casualment, són les dues formacions que governen a Berga. Tal com ha informat el diari Regió7 i ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà, el jutge sosté que Sumar no és un mitjà propi de l’Ajuntament i, per tant, no se li pot encomanar la gestió de la residència municipal. Tot plegat, gairebé quatre anys després de la signatura del conveni i amb una empresa més que assentada al capdavant de la residència.

L’equip de govern d’Esparreguera està format pel PSC i els comuns. Tots dos partits han emès un comunicat en les últimes hores defensant-se dels retrets de l’oposició. Al·leguen que l’encomana de gestió era “la fórmula jurídica” que permetia “no perdre la gestió directa del servei, millorar l’eficàcia i eficiència de la gestió i mantenir els drets laborals”.

Els anys i la pandèmia, defensen, els han donat la raó. De fet, inicialment la raó també els la va donar el jutge, però el govern ha acabat perdent l’apel·lació que CUP i ERC han presentat al TSCJ. Ara el govern té previst presentar un recurs al Tribunal Suprem i, fins i tot, l’alcalde estudia recórrer al Tribunal d’Estrasburg, segons ell mateix ha confirmat a Ràdio Esparreguera.

La principal amenaça per a Esparreguera ara mateix són les indemnitzacions que probablement l’Ajuntament hauria de pagar a Sumar per haver de finalitzar el contracte abans del que marca el conveni, malgrat que això sigui forçat per una resolució judicial.

Problemes estructurals

El cas d’Esparreguera té molts punts en comú amb el que planeja a Berga, amb la Sant Bernabé. A la capital del Berguedà, l’Ajuntament busca la manera de dotar de múscul estructural la residència per tal que pugui ser autosuficient, després del traspàs de l’hospital a la Generalitat. A Esparreguera, fa 5 anys l’Ajuntament buscava un canvi de model perquè tenir una residència que penjava directament de l’Ajuntament alentia totes les contractacions i baixes de personal.

A Berga el problema no és que l’estructura no funcioni bé, sinó que no existeix. Fins ara residència i hospital es gestionaven de forma centralitzada però, amb el traspàs de l’hospital a la Generalitat i la impossibilitat d’incloure la residència en el paquet, l’espai residencial va quedar sense eines per autogestionar-se. Per aguantar aquesta situació d’impàs, l’Ajuntament ha signat un conveni amb el Departament de Salut per tal que l’hospital continuï acompanyant la residència fins que no es trobi la fórmula per la separació. El conveni s’acabava el 31 de desembre però es va prorrogar un mes, fins aquest proper diumenge, 31 de gener.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, va dir aquest dilluns passat en roda de premsa que “la situació de la gestió de la residència està controlada” i que, en el decurs d’aquesta setmana, confia poder fer una roda de premsa que fa setmanes que es resisteix. Sobre el cas d’Esparreguera, el govern de Berga ha emplaçat els mitjans de comunicació a l’anunciada roda de premsa, que encara no té data.

I si no és una encomana, què és?

En el que sí que coincideixen els governs de Berga i Esparreguera (almenys fins aquest gener) és en l’opinió sobre l’encomana a Sumar. Tots dos executius defensen que és l’única via per gestionar poder la residència sense externalitzar-ne el servei. Des de l’oposició de Berga, el regidor Abel Garcia (PSC) va alertar fa dues setmanes, al ple de gener, que l’encomana de gestió a Sumar no encaixa dins la llei. Garcia va afegir que l’alternativa és dotar d’estructura el patronat municipal -que fins fa pocs mesos gestionava l’hospital- per tal que pugui gestionar directament la residència. A efectes pràctics això vol dir nomenar una gerent i una directora, i contractar personal administratiu, servei de neteja i càtering. Tot això, penjant dels diners que hi injecti el patronat municipal.

Precisament per aquests dubtes sobre l’encomana, el govern de Berga va reconèixer haver estudiat alternatives, però encara no se’n coneix el resultat. Totes les respostes, asseguren, es donaran en una roda de premsa que arribarà sobre la botzina.

X