Una funerària per fer reviure el Menfis

Els propietaris de la Funerària Ferran de Berga fa un any i mig que han comprat els terrenys i l’edifici de l’antiga discoteca Menfis. Els amos han confirmat l’operació a l’Aquí Berguedà, però han preferit no donar més detalls sobre el projecte que volen tirar endavant a l’espai de l’antiga discoteca perquè, ara per ara, estan a l’espera que l’Ajuntament els doni els permisos per poder començar les obres a la zona.

El govern municipal també ha reconegut, en declaracions a l’Aquí Berguedà, que des de fa mesos són coneixedors de l’interès de l’empresa funerària per portar els seus serveis a la zona del Menfis. El regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, ha admès que, tot i que fa temps que saben de l’existència del projecte, fins fa poques setmanes no s’hi han pogut posar a treballar: “No ho hem pogut abordar fins ara perquè no tenim uns recursos tècnics infinits”.

Què hi pinta l’Ajuntament?

Si ara mateix la pilota és a la teulada de l’Ajuntament és perquè abans de fer obres a l’antiga discoteca cal un planejament urbanístic que ho permeti. L’actual Pla Urbanístic (POUM) només contempla que s’hi instal·lin activitats que mantinguin la forma de l’edifici del Menfis. La infraestructura és piramidal i, sense una modificació dels plans urbans, sembla complicat que s’hi pugui instal·lar res més que una sala de ball.

De moment els serveis tècnics de l’Ajuntament han fet un primer estudi per veure les traves que poden trobar pel camí. “Hem vist que no és especialment complicat, tot i que en urbanisme tot és llarg”, ha dit el regidor Serra.
Partint d’aquí, el següent pas és una consulta pública prèvia, que és l’eina prevista en el reglament de participació perquè la població de Berga faci les propostes que consideri oportunes sobre la modificació. Aquesta consulta pública s’iniciarà en les properes setmanes i, segons el reglament, s’allargarà quinze dies.

Després, s’elaborarà un informe amb les propostes rebudes, es perfilarà com ha de ser la modificació i se sotmetrà a votació al ple municipal. El següent pas serà fer-ho arribar a la comissió d’Urbanisme de la Generalitat perquè també hi doni el vistiplau. “És un procés de mesos”, recalca Serra.

Ho veuen amb bons ulls

Amb tot, el govern de Berga està disposat a fer tot el procés perquè ho veu com una oportunitat per reactivar una zona abandonada des que la música va marxar-ne, el 2014. Aleix Serra recorda que els terrenys són privats i l’Ajuntament de Berga no té ni els diners ni la intenció de comprar-los. “Si algú ha de reactivar aquest espai ha de ser un privat”, explica Serra. I afegeix que, tenint en compte l’escenari d’abandonament actual, posaran totes les facilitats perquè així sigui: “Sempre és preferible que es rehabiliti una zona, ni que sigui tirant a terra un edifici i fent-n’hi un altre, que haver d’urbanitzar un espai nou”.

Per això, el govern municipal vol un canvi urbanístic que permeti just això: tirar a terra l’actual piràmide i construir un edifici nou, sempre i quan respectin els volums i la superfície de l’actual. “Després, si els propietaris actuals decideixen posar-hi una funerària o una altra cosa que s’ajusti als criteris del planejament, ja és cosa seva”, apunta el regidor. El procés serà llarg, però hi posen bona cara.

X