Gósol busca solucions per gestionar les deixalles: “Portar-les a Guardiola és una bestiesa que no funcionarà mai”

Entre Gósol i Guardiola de Berguedà hi ha 26 quilòmetres. Més de mitja hora per una carretera, la B-400, que és lenta, estreta i farcida de revolts. Guardiola fa de municipi de referència de Gósol en molts serveis que, des de fa anys, el poble gosolà intenta contrarestar. Un d’ells és la deixalleria: els veïns de Gósol han de portar les deixalles a Guardiola o esperar que passi la mòbil, que ho fa un cop al mes. Per suplir la mancança, hi ha un espai municipal, el centre de traspàs de deixalles, que serveix per deixar-hi trastos a l’espera que la deixalleria mòbil passi pel poble. Aquest espai cada vegada és més difícil de gestionar perquè els veïns hi abandonen tota mena de brossa i materials de gran volum.

L’alcalde del poble, Lluís Campmajó, ha explicat a l’Aquí Berguedà que l’abocament de tota mena de residus s’ha convertit en una acció generalitzada en els últims anys: “La gent som així. L’important és treure la porqueria fora de casa, i aquí [al centre de traspàs] queda tota al mateix lloc”. El cas és que l’abocament descontrolat ha acabat provocat una situació insostenible a l’espai.

Per tot plegat l’Ajuntament ha emès un comunicat on assegura que està preparant actuacions per evitar que el descontrol actual es repeteixi o es perllongui en el temps. L’alcalde ha explicat a aquest mitjà que la solució passa per posar-hi contenidors per poder classificar els residus que s’hi aboquen. El remei no implicarà que hi hagi menys residus a la zona, però almenys els endreçarà més del que ho estan ara.

Mentrestant, i per no col·lapsar més el centre, l’Ajuntament demana als veïns que no llancin el cartró, la matèria orgànica, el plàstic, el vidre i la resta a la deixalleria, sinó que ho aboquin als contenidors corresponents. L’alcalde també recalca que l’ideal és esperar el dia que la deixalleria mòbil passa, o bé acostar les deixalles a Guardiola. Malgrat tot, entén que això últim és complicat: “Portar-les a Guardiola és una bestiesa que no funcionarà mai”.

Campmajó ha recordat que el centre de traspàs funciona per evitar que aquests residus vagin a parar a altres espais públics o, fins i tot, al bosc. De fet, assegura que durant aquest 2020 ja s’han produït abocaments en punts forestals, malgrat que el centre de traspàs ha seguit obert. Amb tot, l’alcalde de Gósol recalca que el centre no és una deixalleria i els operaris es limiten a traspassar les deixalles al camió de la mòbil, un cop al mes. I alerta que si el mal ús del servei continua, tancarà el servei.