Els dos grups de l’oposició a Bagà abandonen el ple de febrer i denuncien “l’actitud antidemocràtica” del govern

Situació caòtica al ple de l’Ajuntament de Bagà. Compromís per Bagà (PSC) i Bagà Endavant han abandonat el ple ordinari de febrer per denunciar el que entenen com una “actitud antidemocràtica” per part de l’equip de govern, format pels cinc regidors d’ERC i la regidora no-adscrita, Mariona Pons, fins fa poques setmanes al PSC.

L’oposició no es va prendre gens bé que l’equip de govern no admetés cap de les dues mocions que volien entrar per urgència a l’ordre del dia. Totes dues mocions només podien entrar a l’ordre del dia com a assumptes sobrevinguts perquè l’equip de govern no havia convocat cap Junta de Portaveus prèvia. Per incloure-les al debat del ple, calia votar la seva urgència, i l’equip de govern va pronunciar-s’hi en contra i, fins i tot, va haver de recórrer al vot de qualitat de l’alcalde per desfer l’empat a vots que es va produir.

Una de les mocions volia acordar l’inici de la redacció del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Nucli antic de la Vila de Bagà, ja que –segons explica l’oposició en un comunicat- l’actual no compta amb uns nivells de protecció que garanteixin la seva integritat. La segona moció era per condemnar el cas de transfuguisme que s’ha donat aquest febrer a Bagà: la regidora Mariona Pons s’ha desmarcat del seu grup electoral, Compromís per Bagà, i s’ha sumat a l’equip de govern, que, així, torna a tenir majoria absoluta al ple. Els socialistes van trencar el pacte de govern a finals d’any i se’n van anar a l’oposició, deixant en minoria un govern que ha tardat poques setmanes en recuperar-la.

En vista del ‘no’ a la inclusió de les mocions a l’ordre del dia, el regidor de Bagà Endavant Pep Llamas va definir l’actitud del govern com “un insult a la democràcia” i “una falta de respecte als vilatans i vilatanes”. Llamas va insistir en el fet que el govern hagi recorregut al vot de qualitat de l’alcalde per desfer l’empat a vots que hi havia i per acabar tombant el debat d’una moció.

En la mateixa línia, el portaveu de Compromís per Bagà, Lluís Casas, va reiterar que l’oposició havia defensat la urgència sobradament i va insistir que no pretenien aprovar la moció, sinó simplement portar els dos temes a debat. Sense haver pogut convèncer el govern, l’oposició va decidir marxar del ple i el govern va passar la part de control sol.

Recupera el vídeo del ple de febrer a l’Ajuntament de Bagà al canal de YouTube del consistori

X