Puig-reig demana fotos a la població per fer un llibre sobre els anys de la República

Puig-reig busca fotos de l’època de la República (1931-1936). L’Ajuntament s’ha proposat editar un llibre sobre com es va viure la darrera època històrica abans de la Guerra Civil Espanyola amb la idea de presentar-lo l’11 de novembre d’aquest 2021, per Sant Martí. Per fer-ho, però, necessita la col·laboració de la ciutadania i, per això, demana als purretxencs que guardin imatges de l’època a casa que les portin a la biblioteca municipal per fer-ne fotocòpies i incloure-les al llibre o a l’arxiu municipal.

L’edició del llibre sobre la República és el gran projecte de memòria històrica de Puig-reig per aquest 2021. Mentre la producció del llibre avanci, l’Ajuntament també té previst fer un programa d’activitats centrades en rememorar l’època de la República. Les accions aniran des de xerrades o exposicions fins a visites guiades o accions a peu de carrer.

Pel que fa a l’edició del llibre, la lidera la historiadora berguedana Rosa Serra i compta amb la implicació directa d’una desena de persones dedicades o aficionades al món de la història. El regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats, i el també regidor i historiador Eudald Serra han insistit en la importància que els vilatans facin arribar imatges de l’època a la biblioteca. També serà bo tot allò que tingui relació amb la vida al municipi, des de plànols fins a programes de festes, retalls de diari o documents.

Tot plegat es recollirà a la biblioteca, que centralitzarà el buidatge de documents. La directora de l’espai, Queralt Ambròs, ha recalcat que, des de la biblioteca, només s’escanejaran les imatges i els documents, de manera que a totes les persones que accedeixin a cedir-los se’ls retornarà l’original, un cop se n’hagi fet la còpia. La historiadora Rosa Serra ha explicat que tots els documents s’analitzaran i es catalogaran per, a banda de realitzar el llibre, ampliar el fons municipal amb noves fotografies.

El llibre estarà dividit en quatre grans blocs, tal i com han explicat Rosa Serra i Josep Artero, un altre dels col·laboradors. El primer estarà dedicat a les persones: com era el dia a dia de la gent, la vida a les colònies, els serveis o els comerços. El segon, serà un retrat de com era l’escola durant la República i les seves particularitats. El tercer bloc se centrarà en la cultura i les festes al municipi, juntament amb les entitats culturals i esportives. I el darrer bloc  servirà per explicar la situació política del moment i el treball a les fàbriques, així com moments clau com la vaga de contramestres del 1932 o el bienni negre, entre d’altres.

Les activitats previstes s’aniran teixint a partir dels propers mesos, un cop s’hagi avançat en la recollida del material i s’explicaran i s’anunciaran prèviament. L’edició del llibre està finançada per l’Ajuntament de Puig-reig i el regidor Jesús Subirats ha volgut agrair la implicació de totes les persones que de manera desinteressada col·laboraran en el projecte.

X