Els ajuntaments de Gironella i Puig-reig pagaran les bosses de l’orgànica perquè continuïn sent de franc

Els ajuntaments de Gironella i Puig-reig pagaran les bosses de la fracció d’orgànica, com a mínim, durant tot el 2021 per garantir que segueixin sent de franc per als veïns. La decisió de tots dos municipis s’ha fet pública una setmana després que el Consell Comarcal del Berguedà anunciés que deixa de pagar unes bosses compostables que des de la tardor del 2018 sortien gratis als veïns dels 12 pobles del porta a porta.

L’Ajuntament de Puig-reig ho ha explicat en roda de premsa i el de Gironella, a través d’un comunicat gairebé en paral·lel. L’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha recordat el canvi radical que ha propiciat el porta a porta a tota la comarca: “Hem passat d’un 30% de reciclatge a estar per sobre del 80%”. I en la mateixa línia, la regidora de Medi Ambient, Eli Teixidor, ha dit que “cal continuar conscienciant a la població i una bona manera és apostant per aquesta bonificació de les bosses compostables per a la fracció orgànica”.

Per la seva banda, l’alcalde de Gironella, David Font, assegura en un comunicat que “no podem eximir-nos dels compromisos contrets amb la ciutadania, quan la majoria demostra exemplaritat en tot el servei”. L’Ajuntament de Gironella ho pinta com una manera de “seguir acompanyant a la ciutadania en la bona feina de reciclatge que s’està portant a terme”.

A la pràctica, ni els ciutadans de Gironella ni els de Puig-reig notaran cap diferència en la dispensació de bosses, més enllà del disseny de cadascuna d’elles, que probablement canviarà, tot i que “la qualitat serà la mateixa”, ha assenyalat l’alcalde de Puig-reig.

En tots dos municipis, la decisió és temporal i, de moment, garanteix les bosses gratuïtes fins a finals d’any. S’ha tingut en compte el nombre de bosses que es van repartir l’any passat i s’ha fet una estimació del que costaria comprar les mateixes pel que queda d’aquest 2021. Gironella, per exemple, limitarà a 5 paquets de bosses per unitat familiar entre l’1 d’abril i el 31 de desembre. Puig-reig calcula que cada unitat familiar haurà d’anar a buscar bosses cada dos mesos aproximadament. Puig-reig pagarà els 5.000 euros que costa comprar les bosses necessàries per cobrir l’any i Gironella, encara no 6.000€.

X