Foc creuat entre Intervenció i Secretaria de l’Ajuntament de Berga sobre el control financer del patronat de l’hospital

La interventora, Montse Torra, s’ha defensat d’una observació de Secretaria que retreia que no hi ha hagut control financer del patronat fins ara

Enganxada tècnica pública al ple d’abril a l’Ajuntament de Berga. La interventora municipal, Montse Torra, ha sortit al pas per defensar-se d’una observació de Secretaria que posava de manifest que no hi ha hagut “el control financer permanent i l’auditoria del patronat de l’hospital”. La interventora ha dit que l’observació li sembla “desafortunada” i ha recalcat que, si no hi ha hagut el control, és perquè el sistema de comptabilitat del patronat és privat i no s’ajusta al sistema públic a través del qual es controlen tots els comptes de l’Ajuntament.

Tot plegat ha estat una rèplica a una pregunta del regidor de Junts per Berga Ferran Aymerich, que ha apuntat que, si s’hagués fet el control, “sabríem una mica més la situació real de l’hospital i la residència i ens hauria servit per gestionar millor el traspàs de l’hospital”. Aymerich ha afegit que “si no fem l’exercici de validació i repàs, és normal que ens manqui informació”.

“Si no fem l’exercici de validació i repàs, és normal que ens manqui informació”.

Ferran Aymerich, regidor de Junts per Berga

La interventora ha defensat que “en els últims anys s’ha posat de manifest que l’hospital es gestionava comptablement de forma privada, i no pública, com l’Ajuntament, la qual cosa feia que els processos de gestió de la despesa no s’adaptessin a la normativa de control de l’Ajuntament”. Montse Torra també ha afegit que, a partir d’ara, amb la nova realitat de la residència despenjada de l’hospital, la gestió comptable passa a integrar-se dins el sistema de l’Ajuntament, de manera que el control financer que fins ara ha mancat, a partir d’aquest 2021 ja es podrà efectuar.

Per la seva banda, la secretària accidental, Elena Fíguls, ha defensat que la comptabilitat privada del patronat “no eximeix l’Ajuntament d’aquest control que marca la normativa” i ha etzibat que “fins ara la nostra àrea sempre ha complert la normativa i entenem que Intervenció en aquest cas també l’havia d’haver complert”. La interventora ha replicat que està convençuda d’haver fet tot el que ha estat al seu abast per controlar-ho, però l’entramat legal vigent li ha impedit.

“Els draps bruts s’han de rentar a casa”

Des de l’oposició, el regidor Marc Marginet (Junts per Berga) ha assegurat que la interventora “ha faltat a la veritat”, recordant que els patrons de l’hospital (ell n’era un) van denunciar aquesta manca de control financer des de mitjans de 2019 fins a mitjans del 2020 i -assegura- “es va anar obviant”. La interventora ha llegit textualment una acta del maig del 2020 on s’explicava la problemàtica, però Marginet es referia a l’any anterior a l’acta.

Des d’ERC, ja dins el govern, Ramon Camps ha admès estar “sorprès” davant el desconeixement del regidor i expatró Marc Marginet de la problemàtica real del control financer: “És un problema que existia i que creia que tots coneixíem. No s’havia aconseguit solucionar i que ara per fi no el tindrem, així que ho hem de celebrar”.

Molt més crític ha estat el regidor del PSC, Abel Garcia, que ha criticat l’extens debat tècnic que ha protagonitzat el ple d’abril. Garcia ha recordat que no és la primera vegada que hi ha un estira-i-arronsa entre serveis tècnics en un ple i ha dit que “aquí debatem els polítics, i els tècnics ho haurien de fer en altres espais”. I ha conclòs que “aquest debat sobrava”.

Per tancar la discussió, l’alcalde en funcions, Ivan Sànchez, ha coincidit amb Garcia que “potser no era el lloc” i ha emplaçat els serveis tècnics municipals a discutir-ho prèviament i no pas en públic, al ple. El consens ha quedat clar: els draps bruts es renten a casa, també els que s’embruten en casa pública.

X