L’Ajuntament de Berga traspassarà 97.000 euros del pressupost a la partida per a la Residència Sant Bernabé. Aquests diners han de servir per cobrir el dèficit anual que genera el servei i la xifra és exactament el dèficit que la residència va tenir l’any 2019, l’últim exercici que s’ha liquidat. Fins fa pocs mesos, aquests diners se sufragaven des del Patronat de l’Hospital però ara, amb el traspàs de l’hospital i l’autonomia de la residència municipal, cal una injecció que pengi directament del pressupost general de l’Ajuntament.
La transferència de diners s’ha aprovat al ple d’aquest dijous, 1 d’abril, amb els vots a favor de la CUP, ERC i Junts per Berga, i l’abstenció del PSC. Els 97.000 euros que ara passen a servir per quadrar els números de la residència sortiran aquest 2021 de la partida destinada inicialment a treballs d’empreses externes durant la Patum, que tampoc es podrà celebrar per Corpus a causa de la situació pandèmica.
Des de l’oposició, Junts per Berga hi ha votat a favor “perquè estem parlant de persones vulnerables”, però el regidor Cesc Torrents ha matisat que és “un sí crític”. El principal grup opositor ha retret al govern “poc control” i ha demanat que s’encetin converses entre tots els grups per decidir el futur de la gestió de la residència.
El PSC reclama un ple extraordinari sobre la residència
Sobre aquesta petició de converses entre grups, el PSC també s’hi ha referit i ha anat un pas més enllà: el regidor socialista, Abel Garcia, ha demanat un ple extraordinari per tractar la gestió de la Residència Sant Bernabé. Garcia ha agraït al regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, “l’esforç dels últims mesos per arreglar coses que no s’estaven fent bé”, però ha insistit que “cal un debat seriós i públic i només tenim una possibilitat, que és un ple extraordinari”.
El regidor del PSC no veu clar “que sigui l’empresa Sumar qui faci la radiografia de com està la residència” i ha insistit que continua tenint “seriosos dubtes” sobre la validesa legal de la relació entre l’Ajuntament i l’empresa que s’encarrega de la residència, de moment, durant quatre mesos.
Garcia també ha destapat afirmacions que el regidor d’Hisenda, Marià Miró, va dir en junta de portaveus. Segons ha dit el socialista, Miró va assegurar que l’Ajuntament està “a les palpentes” i ha retret que “calia un estudi econòmic i de costos” i sobre la taula ja hi havia “una auditoria que diu que la residència no era viable”.
L’última idea que ha plantejat Abel Garcia ha estat que s’apliqui la mateixa estratègia per quadrar els números de BRG Progrés, que aquests últims mesos també ha tingut problemes de liquiditat. En la rèplica, Miró ha volgut separar entre BRG i la residència, ja que BRG és una empresa pública i “hauria d’autofinançar-se” i l’Ajuntament s’hauria de limitar a pagar les factures que van arribant cada mes.