Les bosses d’orgànica s’hauran de pagar a partir del 31 de març

S’ha acabat. A partir del 31 de març, les bosses compostables per separar els residus orgànics deixaran de subministrar-se de franc a les oficines del porta a porta al Berguedà. Així, ciutadania i comerços hauran de comprar-les al supermercat per poder reciclar correctament els residus d’aquesta fracció. Fins ara i des de la tardor del 2018, el Consell Comarcal del Berguedà les ha repartit de franc als veïns dels 12 municipis del porta a porta però l’estoc actual està previst que acabi el 31 de març i no se’n comprarà més. Això sí, l’ens diu en comunicat que, si les bosses no s’acaben el 31 de març, s’allargarà la gratuïtat fins que s’esgoti l’estoc.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares ha explicat que estan “treballant” per aconseguir un patrocini per aquestes bosses, tal com ja van fer amb les d’envasos. Si ho aconsegueixen, tornaran a repartir-ne de franc, però en aquests moments no ho poden assegurar. Fa poques setmanes, el Consell Comarcal va anunciar l’acord amb l’empresa Tractaments Ecològics SA (que s’encarrega de fer la recollida a Berga) perquè pagui les bosses d’envasos d’aquest 2021, de manera que, en aquest cas, ni veïns ni comerços les hauran de comprar fins, com a mínim, l’any vinent.

 

La previsió inicial era fer-ho un any

Inicialment, quan es va posar en marxa el nou model de recollida de residus entre l’octubre i el novembre del 2018, es va preveure que aquestes bosses es lliurarien gratuïtament durant un any per facilitar la implantació el porta a porta, i que s’aportés la fracció orgànica en bosses compostables. Posteriorment, el Consell va decidir perllongar el període de gratuïtat en diferents ocasions. I, així, ha anat donant les bosses esmentades gratuïtament fins a 31 de març del 2021.

Ara el Consell Comarcal dona per “implantat i consolidat” el nou model de recollida. Per això, entén que els ciutadans poden obtenir aquestes bosses compostables per reciclar la fracció orgànica pels seus propis mitjans comprant-les als establiments de la comarca que en venguin, o bé reutilitzant les dels comerços sempre que siguin compostables. En aquest sentit, continua sent obligatori dipositar la fracció orgànica dins del cubell corresponent amb bosses compostables.

6,2 milions de bosses gratis

Entre l’octubre i el novembre del 2018, 12 municipis de la comarca (Avià, Bagà, Berga, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig, Sant Julià de Cerdanyola i Vilada) van implantar el porta a porta. Des d’aleshores, el Consell Comarcal del Berguedà ha subministrat als veïns d’aquests municipis 6.240.067 de bosses compostables de forma gratuïta. El cost d’aquests bosses ha estat d’uns 370.000 euros per l’ens comarcal.

El fet de deixar de repartir les bosses als punts d’atenció al públic suposarà que el personal podrà dedicar més temps a fer funcions informatives al carrer i seguiment i control del correcte funcionament del servei.

El Berguedà, líder en reciclatge

El Berguedà ha esdevingut la comarca amb millors resultats de la recollida selectiva a Catalunya gràcies a l’aposta d’implantar el sistema porta a porta. Les darreres dades del 2020 indiquen que els 12 municipis del porta a porta recullen de forma selectiva més del 80% de les seves deixalles. El total dels 31 municipis de la comarca se situa sobre el 64%.

X