El Consell Comarcal instal·la plafons a les illes d’emergència per aturar l’abandonament de residus voluminosos

El Consell Comarcal del Berguedà ha posat en marxa una campanya informativa per conscienciar a la població de la importància d’utilitzar correctament les àrees tancades de recollida de deixalles i acabar amb el creixent abocament irregular de residus voluminosos en aquestes zones. En concret, ha posat plafons informatius a les 37 àrees tancades que hi ha repartides als municipis on es fa el porta a porta.
En els últims mesos s’han detectat abandonaments irregulars de voluminosos i altres tipus de residus, especialment al voltant de les àrees tancades de recollida de deixalles que hi ha als 12 municipis on s’aplica el sistema porta a porta. Aquestes àrees són, bàsicament, perquè en facin ús els habitatges disseminats de cada municipi i, puntualment, els residents del nucli urbà quan els és impossible baixar les escombraries en l’horari i els dies fixats.
Els cartells informen als usuaris de la correcta utilització d’aquests equipaments, així com també de les sancions a les que s’exposen les persones que realitzen abocaments de voluminosos fora de la normativa. L’abandonament de residus a la via pública i al medi natural pot comportar multes que van des dels 120 als 1.200.000 euros.
Amb l’inici d’aquesta acció l’ens comarcal vol recordar que està totalment prohibit deixar voluminosos, electrodomèstics o altres residus de deixalleria, tant a l’interior com a l’exterior de les àrees tancades. La campanya pretén sensibilitzar a la població sobre els impactes negatius que produeix l’abandonament de voluminosos en zones no indicades, com ara la brutícia a la via pública, que són especialment conflictius ja que ocupen més espai i la seva retirada és molt més complexa i costosa que la de bosses. A més a més, acostumen a generar un efecte crida, que fa que més gent n’hi aboqui.
Les persones que tinguin voluminosos per llançar tenen a la seva disposició diferents opcions:

Recollida de voluminosos a demanda

La recollida de voluminosos a demanda s’ha de sol·licitar amb una trucada prèvia al telèfon 660 411 398 o a través d’un formulari disponible al lloc web del Consell Comarcal.
Un cop concretada la recollida, cal deixar els residus voluminosos al portal en l’horari indicat pel servei. Els residus s’han de deixar el màxim de desmuntats per facilitar les tasques de recollida.
Els voluminosos que estiguin en bon estat es prepararan per ser reutilitzats, mentre que la resta rebran el tractament adequat amb l’objectiu de reciclar el màxim d’elements possibles.

Deixalleries fixes

Els ciutadans que hagin de llançar voluminosos tenen també a la seva disposició les deixalleries fixes, que son centres de recollida comarcal on es poden portar els residus dels quals no es fa recollida domiciliària, com és el cas dels residus especials com per exemple fluorescents, piles, bateries, pintures, electrodomèstics, ferralla, olis, fustes, etc.
En aquests cas és l’usuari qui ha de portar els residus pels seus propis mitjans i dipositar-los de manera selectiva als contenidors destinats a cada tipus de residu.
El Berguedà disposa de tres deixalleries fixes situades als següents municipis:

  • Alt Berguedà – Guardiola de Berguedà – 938226019
  • Berguedà centre – Berga – 938213048
  • Baix Berguedà – Puig-reig – 937449207

Aquestes deixalleries van ser construïdes pel Consell Comarcal i actualment són gestionades pel mateix ens comarcal a través d’una empresa concessionària.
Aquí pots consultar els horaris de les tres deixalleries del Berguedà 

Què són els residus voluminosos?

Els residus voluminosos son aquells residus que per les seves dimensions no poden ser gestionats com la resta de residus urbans i per aquest motiu son objecte d’un altre tipus de recollida especial i d’un tractament diferent depenent de les seves característiques particulars.
Son residus voluminosos els mobles i estris com per exemple somiers, matalassos, estanteries, cadires, portes, taules, sofàs, catifes o làmpades. També es consideren voluminosos els electrodomèstics de gas o elèctrics com cuines, estufes, televisors, neveres, congeladors, equips de musica, torradores, batedores

Suport a les xarxes socials per ampliar la difusió

La campanya de conscienciació del Consell Comarcal del Berguedà sobre l’ús de les àrees tancades i l’abandonament de residus voluminosos iniciada amb els panells informatius anirà acompanyada de diferents publicacions a les xarxes socials.
D’aquesta manera l’ens comarcal esperà arribar al màxim de població i també a les moltes persones que visiten de forma esporàdica la comarca.