La Cambra i l’Agència presenten un nou Pla d’acció per a la revifada econòmica del Berguedà, centrat en els polígons

Una llibreta més amb els deures anotats. La Cambra de Comerç i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà han presentat aquest divendres al matí un nou Pla d’acció per a la revifada econòmica que fixa la mirada en l’enfortiment dels polígons industrials. El Pla recull moltes idees que fa anys que ressonen al Berguedà però que, per A o per B, no han acabat de passar d’això: d’idees.
Un dels pilars del Pla d’acció és la creació d’una veu única, és a dir, que les administracions i els empresaris vagin a la una i s’impliquin en un Pla d’acció conjunt per atraure empreses a la comarca. Aquesta veu única ha de tenir, com a principal objectiu, que cada municipi sigui capaç d’adequar sòl industrial, ja que actualment és la principal mancança que els empresaris demanen resoldre amb urgència. En aquest apartat, el Pla també proposa que els empresaris dels polígons de Gironella i Puig-reig també s’estructurin en una associació, com han fet els de la Valldan, ja que això facilita la interlocució amb les administracions pertinents.
Altres pilars bàsics del Pla són la creació d’un Portal de l’Emprenedor que treballi per crear vincles entre startups. En aquesta línia, també s’hi inclou el foment de projectes encarats a l’economia circular, la digitalització i la indústria 4.0. El Pla també incideix en el fet wue el Berguedà ha de poder-se posicionar com a hub d’activitat econòmica, i això passa -diuen- per recuperar la idea de bressol industrial que va ser en època de colònies i transformar-la en un territori sostenible i innovador. Per aconseguir-ho, el Pla recomana, entre d’altres accions, crear una xarxa d’ambaixadors que donin a conèixer el territori, participar en esdeveniments i xarxes nacionals i internacionals per captar activitat, reforçar el sentiment de pertinença a la comarca, o reunions periòdiques amb empresaris que resideixin al Berguedà per crear projectes col·laboratius.
El cas és que el Pla és un mer recull d’idees. En cap moment de la presentació d’aquest matí al Local del Blat de Gironella cap dels ponents ha posat data concreta ni taló per poder executar les accions. Això sí, gairebé tots els representants del Berguedà han coincidit en demanar a la Cambra una “discriminació positiva” cap al Berguedà, atès que és la comarca de la província més distanciada de Barcelona.

Puig-reig, el municipi més ben posicionat per atraure inversions

Un dels apartats més destacats del Pla és l’Índex d’Atracció d’Inversió al Berguedà (IMAIB), que analitza aspectes com la població activa, les infraestructures, el teixit empresarial o la superfície d’activitat econòmica. Tot plegat per determinar quins són els municipis més ben posicionats per atraure inversions… I, sorpresa: el primer no és Berga, sinó Puig-reig.
L’estudi de la Cambra deixa clar que “Puig-reig ha fet els deures millor que ningú”, segons ha explicat a la presentació Sílvia Solanellas, directora de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC). Per darrere de Puig-reig, hi ha Berga, Gironella i Olvan, seguits de Casserres, Guardiola de Berguedà, Bagà i Avià.

Pati de butaques ple

La presentació del Pla d’Acció s’ha fet al Local del Blat de Gironella i ha comptat amb nombrosos representats, tant de l’àmbit polític com de l’empresarial. Hi eren la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, el president de la Cambra al Berguedà, Joan Boix, el president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, i la directora de l’UPIC, Sílvia Solanellas, que ha estat l’encarregada de presentar el gruix del Pla.
Tampoc s’han perdut la presentació representants de la patronal comarcal d’empresaris (ACEB), representants polítics del Consell Comarcal i dels principals ajuntaments amb activitat industrial a la comarca, entre els quals l’alcalde de Gironella, David Font, que com a amfitrió ha fet la benvinguda.

X