L’Ajuntament de Berga ha de pagar uns 60.000 euros de les obres al Polígon de la Valldan per no haver-les executat a temps

L’Ajuntament de Berga haurà de costejar finalment uns 60.000 euros de les obres de modernització del Polígon de la Valldan. És la part de la subvenció de més d’un milió d’euros que no es va executar abans del 31 de desembre i que, per tant, no s’ha pogut justificar a la Diputació de Barcelona, que és l’ens que havia concedit l’ajut.
El regidor d’Urbanisme de Berga, Aleix Serra, ho ha dit al final del ple ordinari d’aquest dijous, 6 de maig, preguntat pel portaveu del PSC, Abel Garcia. Serra ha assegurat que la Diputació “ha deixat de respondre” als seus intents per negociar no haver de pagar aquests diners i s’ha queixat de greuge comparatiu amb altres municipis: “És evident que la Diputació ha tractat amb una diferent barra de mesurar l’Ajuntament de Berga i altres de la província, on sí que s’han fet excepcions a l’hora de justificar”.
En la rèplica, el regidor Garcia ha retret que el greuge comparatiu és “una mentida” i ha defensat que “no és el mateix haver d’aturar una obra en un estat d’alarma, que una altra obra que encara no havia estat licitada quan es va decretar l’estat d’alarma”. Ni el regidor de govern ni el de l’oposició s’han posat d’acord.

Les xifres de la inversió al polígon

En l’últim any s’han invertit 1,3 milions d’euros al polígon. El projecte de modernització era finançat en poc més d’un milió d’euros per part de la Diputació de Barcelona. L’Ajuntament n’hi havia de posar un 16%, que fa que la inversió total s’enfili per sobre d’1,2 M. A tot això s’hi ha de sumar els 100.000 euros que es van licitar altres carrers de fora del projecte.
Gràcies al projecte subvencionat, s’ha pogut millorar la xarxa d’aigua per evitar que qualsevol incidència en una nau impliqui afectacions a totes les empreses del polígon. També s’ha desplegat la xarxa d’aigua calenta procedent de la central de biomassa, s’ha fet el soterrament de la fibra òptica, s’han adequat els vials d’accés de vianants i s’ha millorat la calçada, les voreres, la vegetació i les zones d’aparcament. L’Ajuntament també ha actuat a la intersecció del Camí de Can Ballús amb el Camí de Garreta i ha creat un imponent aparcament de 96 places al carrer Germans Farguell, a la part alta del polígon.
Fins ara la incògnita era veure si el milió i escaig que la Diputació de Barcelona es va comprometre a posar, es podria cobrar íntegrament. A principis de març, en la presentació del nou estat del polígon, el regidor Serra encara confiava en no haver de pagar res. Mesos enrere, havia dit al ple que, si s’havia de pagar alguna cosa, serien “no més que unes desenes de milers d’euros”. Avui, amb la justificació, ha afinat una mica més i ha parlat d’uns 60.000 €.

X