La PAIC assegura que els terrenys on s’alçaria la incineradora són emprius i, com a tals, se’ls ha de donar un ús comunitari

La Plataforma Anti-Incineradora de Cercs (PAIC) assegura haver trobat un altre argument de pes per barrar el pas a la incineradora. Després de mesos d’investigació, afirmen tenir la certesa que els terrenys de la central tèrmica són emprius, és a dir, un bé comunal que és propietat de l’Ajuntament i que els veïns tenen dret a aprofitar de manera comunitària.
La PAIC ja ha presentat un escrit a l’Ajuntament de Cercs per exigir la recuperació dels terrenys. Segons diuen, ni Carbons de Berga ni les successives empreses elèctriques que anys més tard han comprat els terrenys de la central no ho podien fer. Tampoc els promotors de la incineradora de residus, que de moment han vist com la Generalitat els ha tombat el projecte per incompatibilitats urbanístiques. Totes aquestes adquisicions són “irregulars i il·legítimes”, segons la PAIC, que entén que “un cop finalitzada la vida útil de la central tèrmica, aquests terrenys havien de tornar a ser de propietat municipal amb ús comunitari”.
En l’escrit que la PAIC ha presentat a l’Ajuntament de Cercs, exigeix que s’investigui la situació d’aquests terrenys i que es determini que són de titularitat municipal. En aquesta línia, la Plataforma demana que s’inclogui la zona en l’Inventari de Béns Municipals i que s’entrin al Registre de la Propietat com a béns de l’Ajuntament, especificant-hi la delimitació concreta que tenen.
La PAIC ja ha presentat l’escrit a l’Ajuntament, però convida als veïns que ho vulguin a presentar una instància per fer pressió al govern municipal. A més, la Plataforma recalca que, si el consistori no els respon, buscaran “vies per aconseguir el reconeixement dels terrenys com a emprius”.
El pròxim dijous, a les 12 del migdia, activistes i experts judicials de la Plataforma compareixeran davant els mitjans de comunicació al local social de La Nou de Berguedà per aprofundir en la qüestió dels emprius.