L'Escola Sant Joan de Berga celebra 50 anys enterrant els records al sorral per recuperar-los d'aquí a 25 anys

Fa cinquanta cursos escolars que Sant Joan és l’escola colossal del capdamunt de Berga. El 16 de setembre del 1970 els alumnes van canviar l’edifici de la plaça Sant Joan (l’actual Casal Cívic) per l’escola nova. I aquest dijous, a les acaballes del cinquantè curs, els actuals alumnes i mestres han fet una festa que commemora l’efemèride mirant el passat i el present, però amb un missatge entranyable que clava la mirada al futur.
Els més de 330 alumnes han baixat al pati, en grups bombolla per respectar les mesures contra la Covid-19, i han estat els protagonistes d’una festa emotiva, juntament amb els mestres. El més petit i el més gran de cada cicle (infantil, inicial, mitjà i superior) han posat un pot dins una caixa que, minuts més tard, ha estat enterrada al sorral del pati. També s’hi ha posat un pot amb les memòries de l’equip docent. A sobre, s’hi col·locarà una placa que recordarà que allà hi ha enterrats els records d’aquest 50è aniversari amb la idea que, d’aquí a 25 anys, l’alumnat i els professors del futur desenterrin la caixa i conegui els records d’un quart de segle enrere.
escola-sant-joan-50anys-3
L’enterrament dels records ha estat l’acte estrella de la festa, però n’hi ha hagut més. Els grans de l’escola han construït en pocs minuts una Cúpula de Leonardo al mig del pati. La directora del centre, Mònica Corominas, ha explicat que “és un trencaclosques que barreja matemàtiques, arquitectura i art” i que s’ha treballat prèviament a l’aula.
Amb la cúpula alçada, els músics de Superfilharmònics han interpretat un solemne Ball de l’Àliga amb Augusto Lebourgeois, saxofonista que, a més, és el conserge de l’escola i una de les ànimes del centre des de fa dècades. Mentre sonava la música, tres alumnes han fet sortir una rèplica de l’Àliga al pati i l’han fet ballar tal com ho fa l’oficial a la plaça de Sant Pere, per Patum.

L’escola, cinquanta anys abans

El 16 de setembre del 1970 els alumnes van estrenar la nova escola. Ho explica mossèn Josep Armengou a la seva ‘Crònica menuda de la ciutat de Berga’: “Avui la mainada ha fet cap al nou grup escolar de les Estaselles que havien d’estrenar. Però ahir al vespre arribà una ordre de Barcelona que no usessin els locals nous fins a nova ordre. Sembla que hi ha algun conflicte d’ordre administratiu. El cas és que la quitxalla haurà d’entaforar-se novament al vell Portalet […] Sembla que ho deuen haver arranjat, car, a desgrat del que hem anotat abans, avui han fet estudi al grup escolar nou, i sembla que n’hi aniran fent. El vell Portalet deixa d’ésser la típica i tronada Escuela Nacional”.
Tot i les ordres contradictòries inicials, l’alumnat va anar fent classe a l’escola nova durant tot el curs, tot i que no va ser fins al 13 de juliol que es va fer la inauguració inicial. “Fa un any que funciona, però avui ha pujat el governador i tota la llopada per fer la inauguració oficial”, detalla mossèn Armengou al seu dietari.
L’actual directora de l’escola ha recordat en el seu discurs del 50è aniversari que el primer curs al nou edifici, el 70-71, les nenes estudiaven a l’ala dreta de l’edifici mentre que els nens ho feien al cantó esquerre. A més, aleshores les classes eren en castellà, tal com certifiquen les actes de l’època.
Ara, el centre acaba d’inaugurar un nou pati i confia poder renovar la cuina del menjador aquest estiu. L’estructura de l’edifici és força similar a l’original, però el recent canvi de color del pati ha deixat enrere definitivament l’aspecte exterior original de l’escola, que va ser el primer centre públic de la ciutat.

La festa dels 50 anys de l’escola, en imatges

escola-sant-joan-50anys-5
escola-sant-joan-50anys-1
escola-sant-joan-50anys-2
escola-sant-joan-50anys-3
escola-sant-joan-50anys-4
escola-sant-joan-50anys
escola-sant-joan-50anys-7
escola-sant-joan-50anys-6

X