Com ha de ser el Berguedà del 2030?

En marxa un procés participatiu que ha de fixar com serà el Berguedà a finals d’aquesta dècada. El Consell Comarcal del Berguedà ha iniciat el que bateja com a ‘Estratègia Berguedana 2030’, un procés on convida la població a clavar la mirada en els passos que ha de fer la comarca per evolucionar i fer-se forta amb l’horitzó del 2030. De moment, el Consell ha programat dues sessions participatives obertes a tota la població i que tindran lloc els dies 24 i 27 de maig (inscripcions, AQUÍ). A més, l’ens ha habilitat un formulari per tal que tothom qui vulgui digui la seva i comenci a plantar llavors per a les bases de l’Estratègia Berguedana.
Les sessions participatives del 24 i el 27 de maig seran a dos quarts de 6 de la tarda (17.30 h), en format telemàtic. Serà un primer pas, d’on han de sortir algunes idees, i servirà perquè al llarg d’aquest any l’equip tècnic del Consell doni forma i posi sobre paper. El conseller de Participació, Abel Garcia, confia que a finals d’any hi hagi un document “més o menys definit” de l’Estratègia Berguedà 2030, tot i que ha matisat que “és una cursa de fons” i “és document que no podrem donar mai per tancat”.
Tant Garcia com el president comarcal, Josep Lara, han coincidit en roda de premsa que “fins ara les decisions per al futur de la comarca sempre les han pres els mateixos i és hora de posar el ciutadà al centre”. Tots dos han recalcat que el principal objectiu del procés participatiu per a l’Estratègia Berguedana és “fer que els nostres pares, mares, avis i àvies diguin la seva sobre com ha de ser el Berguedà del futur”. Garcia ha reconegut que “el repte és molt gran i complicat, però il·lusiona”.
El primer punt de trobada seran les sessions participatives d’aquest final de maig, però Garcia i Lara han explicat que ja s’han fet trobades amb altres agents del territori, com ara els empresaris, per tal que també siguin participis del procés. “Volem que tothom tingui veu sobre el futur de la comarca i posarem facilitats perquè qui hi vulgui participar, ho pugui fer”.
 

Picar a la porta d’altres administracions

L’Estratègia Berguedana 2030 haurà d’anar acompanyada de diners per tirar-la endavant. En aquest sentit, el president comarcal ha assegurat que la via per aconseguir-los és picant la porta d’altres administracions, com ara la Diputació. En aquest sentit, el conseller Garcia ha posat d’exemple que la setmana passada van mantenir una primera trobada amb l’ens provincial per aconseguir líquid per liderar campanyes que retinguin els joves al territori.
El conseller de Participació ha recordat que, en la campanya electoral del 14-F per les eleccions al Parlament, pràcticament tots els partits van coincidir en eixos bàsics dels programes per a la comarca: “Estic convençut que en la majoria d’aspectes no ens costarà trobar el consens”. I per això entén que hi ha problemes, com la fuga de talent, on s’hi ha de treballar des de ja, sense esperar el moment en què ho digui el document de l’Estratègia Berguedana.

Les fases del procés

El procés per a la redacció de l’Estratègia Berguedana 2030 va començar amb entrevistes tècniques per analitzar la situació comarcal. Més endavant es va encetar un treball polític i tècnic que ha tingut com a resultat l’elaboració del “Document de Màster”. Aquest document defineix els eixos que apuntalaran l’Estratègia i que són: un Berguedà socialment just, un Berguedà pròsper, un Berguedà sostenible i un Berguedà amb una governança transparent i amb xarxa.
A partir d’aquest document, s’enceta el procés participatiu on es demanarà a la ciutadania que hi digui la seva, i que fixi les arestes que sortiran d’aquests quatre grans paraigües. D’aquest procés participatiu n’han de sortir les fites que el Berguedà es marcarà fins al 2030.

X