Creen El Tirabol, un joc de cartes inspirat en ‘La podrida’ que dona diferents valors a les comparses de Patum

Sara Traserra, Carme Canal, Xènia Martínez, Paula Gonfaus i Marta Malé són cinc joves emprenedores de Berga que han creat un joc de cartes inspirat en la tradicional ‘Podrida’, versionat amb els elements de la Patum. Es diu ‘El Tirabol’ i a partir de l’1 de juny es podrà comprar per 15 euros a la botiga Jugajoc, al carrer Gran Via, 78, de Berga.
El joc es basa en el fet que cada comparsa o element de la Patum té un valor o funció diferent. Al capdamunt de la jerarquia hi ha el Tabal perquè, segons les creadores, “és l’encarregat de donar el tret de sortida al Corpus i, sense ell, la Patum no començaria”. El Tabal és més poderós que gairebé totes les cartes. Només l’Àliga pot superar el seu poder en situacions concretes de la partida.
Nans, Turcs i Cavallets, Gegants, Guita i Maces tenen el mateix valor: poden superar el poder de l’Àliga si són llançats sobre seu, però poder ser batuts pel Tabal per la mateixa regla. Per sota de totes aquestes comparses hi ha els Plens, que a la vegada tenen més poder que els patumaires i els músics, atès que, quan són a plaça, poden cremar a la resta i tenen prioritat. Al capdavall de la jerarquia hi ha els Àngels, que -tot i ser a la part més baixa de l’escala, poden ser de gran valor i poden ser claus per guanyar la partida.
Per què? Doncs perquè el joc consisteix en deu rondes on, abans de res, cada jugador aposta salts guanyarà a la resta. Si al final de la ronda el jugador ha encertat quantes rondes guanya, sumarà punts, però si, en canvi, ha fallat, en restarà. A més, si un jugador aposta que no guanyarà cap ronda i és capaç d’aconseguir-ho, el joc el premiarà amb fins i tot més punts que aquells que hagin guanyat alguna ronda i hagin encertat el nombre de victòries. I per això el paper fonamental que tenen els Àngels en una partida, malgrat ser la carta del capdavall de la jerarquia.
Mecànica a banda, el joc és apte per a majors de 8 anys i hi poden jugar entre 2 i 6 persones. A banda de les cartes i les instruccions, el lot del Tirabol compta amb un bloc de notes on s’apuntaran les puntuacions de cada jugador, ronda a ronda, per tal que, quan arribin al final, es pugui fer el recompte i proclamar guanyadora la persona que hagi sumat més punts.
tirabol-joc-presentacio-1

La idea va sorgir durant el confinament

Les cinc creadores del joc han explicat que van tenir la idea fa un any, mentre duraven les restriccions de mobilitat per culpa del coronavirus. Abans de la pandèmia solien fer vida de carrer, però la Covid-19 els va endinsar al món dels jocs de taula. Van descobrir una versió de ‘La podrida’ i van tenir la idea de versionar-la amb elements de la Patum.
Totes cinc han admès que veien complicat que es pogués celebrar la Patum aquest 2021, atès que la pandèmia no donava treva. I van veure que un joc patumaire que convidés els berguedans a viure la festa d’una altra manera, podria tenir tirada al mercat.
De moment, n’han fet 200 exemplars, però asseguren que, si s’esgoten, n’aniran fent fornades de 100. Cada joc és 100% reciclable, ha estat produït a Catalunya, dissenyat per les mateixes creadores, i es pot adquirir únicament a la botiga Jugajoc de Berga.

X