Avià reinventa la celebració del Segar i el Batre i organitza tallers per ensenyar a segar als joves

Trobar relleu per als mestres segadors que protagonitzen cada edició de la Festa del Segar i el Batre és el principal maldecap de l’organització des de fa anys. “No hi ha gent jove que sàpiga segar i les persones que en saben cada cop són més grans”, assegura la regidora de Cultura d’Avià, Sara Subirana. Per això, aquest any enceten un nou camí, coincidint en una edició marcada per la pandèmia i adaptada a la situació actual. Faran tallers per ensenyar a segar al jovent.
La Festa del Segar i el Batre serà l’11 de juliol a l’esplanada de Santa Maria d’Avià. La setmana abans, però, es faran tres tallers: els dies 5, 7 i 9. L’objectiu és que els avianesos i avianeses de totes les edats, en especial els més joves, que no sàpiguen segar, n’aprenguin. Per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament, i l’Ajuntament té previst informar els veïns del procediment a seguir en les pròximes setmanes.
Tot i els tallers previs, la Festa del Segar i el Batre del dia 11 serà molt diferent de les d’abans de la pandèmia. No hi haurà ni animals, ni fira ni l’imponent paller al mig de l’era de Santa Maria. L’organització considera que són els punts on se sol acumular més gent i, per això, només hi haurà els mestres i els aprenents, que durant la setmana hauran fet els tallers, segant al camp.
segar-batre-ALEIX-CAMPRUBI-1

“No ens va costar gens prendre la decisió”

Serà una mera demostració de l’ofici de segador i, quan acabi, a les 12 del migdia, es ballarà la dansa del Segar i el Batre. També s’entregarà un vermut individualitzat a les persones que hi hagin participat.
La regidora Sara Subirana ha explicat que “no va costar gens” prendre aquesta decisió. “La idea que tenia l’Ajuntament i la que tenia la comissió era la mateixa. La covid-19 ha estat l’excusa perfecta per fer un acte més reduït que se centri en la transmissió i en formar nous segadors”, explica la regidora.
Subirana afirma que la pandèmia ha obligat a repensar moltes celebracions tradicionals on la presència de públic és massiva i per aquest motiu la decisió d’enguany és doblement satisfactòria. “Tenim la voluntat de no deixar perdre una festa històrica tan important per Avià i per Catalunya. Nosaltres demostrem que volem mantenir la celebració en el temps i ens agafem als imprevistos de la pandèmia per convertir-los en oportunitats per ensenyar als joves la tècnica i que aquests es puguin implicar en el present i el futur del segar i el batre d’Avià”, acaba la regidora.
segar-batre-ALEIX-CAMPRUBI-2

El Segar i el Batre

Cada segon diumenge de juliol una colla de segadors d’Avià celebra una festa que té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp. La Festa del Segar i el Batre d’Avià se celebra a l’esplanada que hi ha a prop de Santa Maria d’Avià, una església romànica del segle XII situada a un quilòmetre del nucli urbà.
Organitzada per la Colla de Segadors, en col·laboració amb l’Ateneu i l’Ajuntament d’Avià, la festa va néixer l’any 1989 per iniciativa d’un pèrit agrícola neorural. Al principi, la festa durava tres dies (el primer es feia la sega, el segon el garbejat i el tercer el batre), però aquesta estructura tan allargada va fer que es deslluís l’assistència a molts dels actes, així que en l’actualitat només dura un dia.
La festa se celebra durant el període natural de realització de les tasques del segar i el batre, que va des de Sant Joan fins a finals de juliol. D’alguna manera, aquesta celebració ha substituït d’una forma renovada les antigues festes pageses que tenien lloc de forma espontània a les cases particulars una vegada s’havia acabat el procés del batre i que constituïen una veritable expressió de joia per haver finalitzat la collita.

FOTOS. ALEIX CAMPRUBÍ

X