El personal essencial que va rebre la primera dosi d’AstraZeneca al Berguedà, ara s’ha de posar la segona fora

El personal essencial que aquests últims mesos s’ha posat la primera dosi d’AstraZeneca al Berguedà no es podrà posar la segona a la comarca. El Departament de Salut els fa desplaçar a una comarca veïna.
Fonts del Departament han explicat a l’Aquí Berguedà que el fet que cada persona hagi de poder decidir si li administren el vaccí d’AstraZeneca o el de Pfizer fa més complexa la gestió de les dosis i s’ha decidit optimitzar recursos i administrar-les només en alguns centres de vacunació. A la Catalunya central només s’ha deixat de vacunar a personal essencial a Berga: els altres punts de vacunació (Igualada, Manresa i Vic) segueixen en actiu, i és on es deriven els berguedans a qui cal vacunar.
Mentrestant, continua l’administració de vacunes Pfizer a la resta de franges cridades a vacunar-se al Berguedà. Tot i que el personal essencial és derivat a comarques veïnes, l’Hotel d’Entitats de Berga i els Centres d’Atenció Primària de la comarca segueixen posant vacunes a aquelles persones que no han de triar entre Pfizer i AstraZeneca, sinó que se’ls administra directament la de Pfizer. En aquests casos, no hi ha canvis en la gestió de les dosis i, per tant, se segueixen posant a la comarca sense derivacions.

Vacunació a persones vulnerables

En paral·lel, el Departament de Salut a la Catalunya central ha començat a treballar en la vacunació de persones en situació de vulnerabilitat. Al Berguedà s’ha començat a treballar en coordinació amb el Consell Comarcal i els principals ajuntaments de la comarca per fer un llistat d’aquelles persones en situació de vulnerabilitat que probablement no estan integrades dins el sistema de salut del país. En les pròximes setmanes, se’ls començarà a vacunar.
A banda, el Departament de Salut té sobre la taula organitzar maratons de vacunació en punts del territori on no s’estiguin administrant dosis, amb la idea de facilitar que la vacuna arribi al màxim de persones i que el fet de desplaçar-se a un altre municipi no sigui un impediment. De moment, això sí, han recalcat que aquestes maratons no s’impulsaran fins que es comenci a vacunar als menors de 40 anys. Tot just avui han cridat a demanar hora a les persones d’entre 40 i 44 anys.
Ara mateix, i tal com ja va informar aquest dimecres l’Aquí Berguedà, el 60% de la població d’entre 50 i 59 anys ja ha rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna. En total, al Berguedà més de la meitat de la població major de 16 anys ja ha rebut una dosi de la vacuna i una de cada tres persones estan completament vacunades.

X