Bagà

Mor Pepet Casals Farràs, alcalde de Bagà des del 1987 fins al 1995

Mor Pepet Casals Farràs, alcalde de Bagà des del 1987 fins al 1995
Josep Casals Farràs. ALP2500

Ha mort als 94 anys Pepet Casals Farràs, alcalde de Bagà entre 1887 i 1995. Casals, conegut popularment com el Tendre, va ser un dels polítics més importants de l’Alt Berguedà durant bona part de les dècades dels 80 i els 90.

Els seus dos mandats, amb CiU, quedaran marcats a la història del poble per la polèmica adjudicació de les obres al pavelló municipal. El cap de l’oposició, Ignasi Camps, va denunciar que Casals es lucrava amb les obres al pavelló, perquè les adjudicava a l’empresa del seu fill. El desembre d’aquell any el van detenir i, al cap de poques hores, va quedar en llibertat sota fiança. El cas va propiciar una divisió important al poble i l’època més convulsa políticament de la història democràtica de Bagà.

Polèmica a banda, dels vuit anys de govern de Pepet Casals en van sortir obres importants per al poble, com el club de jubilats, la residència d’avis, millores importants al centre històric o l’avinguda Reina Elisenda.

Sergi Roca va ser alcalde del municipi gairebé una dècada després que Casals, però sempre hi va tenir una estreta relació. El recorda com una persona a qui li agradava parlar durant hores de Bagà i, especialment, de Coll de Pal. Roca també assegura que va ser durant els mandats de Casals que hi va haver “l’explosió de la vida associativa al poble” i considera que “Bagà era l’enveja de la comarca pel que fa a entitats, activitats i festes populars”.

Sobre la polèmica del pavelló, Roca recalca que “el temps ha demostrat que el pavelló era més que necessari i que ni el Pepet ni ningú se’n van lucrar”. A més, ha celebrat que també es pogués complementar amb l’institut.

Precisament la ubicació de l’institut també va obrir en el seu moment una lluita política a l’Alt Berguedà, amb Pepet Casals com un dels implicats. El dilema era si calia alçar-lo a la capital històrica de l’Alt Berguedà, a Bagà, o al centre geogràfic de la zona, a Guardiola. Casals defensava que es fes a Bagà i ho feia, entre d’altres, davant de l’aleshores alcalde de Guardiola, Ignasi Costa, que el recorda com “una persona afable i amb molta iniciativa”, malgrat les diferències polítiques que els separaven.

Una trobada pendent amb el president Pujol

A banda de ser alcalde de Bagà durant vuit anys, Pepet Casals també va ser conseller comarcal, on va coincidir entre d’altres amb Jaume Farguell. L’exalcalde de Berga ha assegurat que perd “un amic incondicional” i una persona amb qui ha mantingut el contacte i la bona relació fins ara.

De fet, Farguell i Casals havien acordat que, un cop passés la pandèmia, es trobarien a Bagà amb l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol. A Casals sempre li havia quedat l’espina clavada de no haver pogut coincidir amb Pujol en un acte on també hi era Jaume Farguell, i per solucionar-ho el mateix Pujol s’havia compromès a visitar Casals a Bagà, així que se superés la pandèmia.

Farguell ha assegurat que, just després de donar el condol a la família, ha trucat el president Pujol per traslladar-li la notícia.

El segon alcalde històric que Bagà perd aquest 2021

Pepet Casals és el segon alcalde històric que Bagà acomiada aquest 2021. Fa dos mesos, va morir Manel Cascante, el primer batlle democràtic del municipi. Va manar entre el 1979 i el 1983, el van investir el 18 d’abril del 79 i va morir el 20 d’abril del 2021, gairebé coincidint amb el 42è aniversari d’aquell dia històric per al municipi.

Pepet Casals

Comentaris