Nou punt a l’hospital amb xeringues i utensilis per al consum higiènic de drogues i per prevenir infeccions

L’hospital de Berga estrena un nou punt d’atenció a les persones amb drogodependència. S’ha instal·lat un punt a la sala d’espera d’Urgències en què les persones amb drogodependència podran deixar les xeringues usades i recollir un lot nou en què hi haurà xeringues, tovalloletes, cassoletes i altres elements necessaris per al consum higiènic de drogues.
L’acció forma part del Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX) del Departament de Salut, que té l’objectiu de prevenir les malalties infectocontagioses associades al consum de drogues per via parenteral, com ara les infeccions pel VIH o hepatitis víriques.
El Programa d’Intercanvi de Xeringues està liderat per Salut i compta amb la col·laboració de farmàcies, centres d’atenció primària, associacions, educadors de carrer, centres d’atenció a les drogodependències i altres centres sanitaris, d’arreu de Catalunya.
Es va crear per prevenir les infeccions associades als hàbits de consum injectat entre els usuaris de drogues, per reduir les conductes de risc que faciliten la transmissió d’infeccions, facilitar l’accés als recursos disponibles per minimitzar al  màxim els danys de la drogodependència, i crear una xarxa de recursos als quals els usuaris poden adreçar-se per fer un consum higiènic, aconseguir xeringues o rebre assistència o informació en relació amb diversos àmbits.