El Berguedà, la comarca més vacunada del centre del país

Gairebé el 57% dels majors de 16 anys al Berguedà ja han rebut, almenys, la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. Un 35% també ha rebut la segona. Són les millors dades de la Catalunya central pel que fa a vacunes administrades.
Al Bages i el Solsonès, les dades són lleugerament inferiors. Un 52,6% de la població ha rebut la primera dosi i un 30,2, la segona. A Osona, s’han vacunat un 48,1% dels majors de 16 anys amb primera dosi i gairebé un 27%, també amb la segona. I a l’Anoia, hi ha un 52,1% dels majors de 16 anys vacunats amb la primera dosi i un 28,5%, amb la segona.
Per franges d’edat, comença a créixer el percentatge de persones que han rebut les segones dosis d’AstraZeneca. Es tracta dels treballadors essencials i les persones entre 66 i 69 anys. En aquests casos, els vacunats han hagut d’esperar, com a mínim, tres mesos per poder-se posar la segona dosi. Ja hi ha més del 53% de treballadors essencials de la comarca que han rebut la segona dosi de la vacuna, mentre que en les persones entre 66 i 69 anys s’ha cobert un 8% de la població.
Precisament, en les últimes hores el Departament de Salut ha anunciat que finalment sí que posarà aquestes segones dosis d’AstraZeneca a la comarca. En un primer moment es va optar per derivar cap a altres comarques els berguedans que s’havien de posar aquesta segona dosi. Salut va al·legar que el fet que s’havia de deixar escollir cada persona entre Pfizer i AstraZeneca feia més complexa la gestió de cada centre de vacunació. I per això es va optimitzar per deixar de vacunar aquest col·lectiu al Berguedà, per optimitzar recursos. Finalment, però, el Departament ha fet marxa enrere.

Maratons a Gironella i Puig-reig

En paral·lel, la setmana vinent hi haurà maratons de vacunació sense cita prèvia a dos municipis del Berguedà. Són Gironella i Puig-reig i la marató es farà dimarts que ve, 22 de juny. El Departament de Salut diu que és una prova pilot per donar una empenta a municipis on la ràtio de vacunació és més baixa.