Els instruments de vent, protagonistes del SonaB, el festival de música d'estiu de Berga

Els instruments de vent seran els protagonistes d’aquest any del SonaB, el festival de música d’estiu de Berga. Hi haurà clarinets, flautes, trompetes, trombons, etc. I s’escoltaran tots els dijous de juliol al barri vell, a 2/4 de 10 del vespre, de manera gratuïta. En cas de mal temps, els concerts es traslladaran a l’església de Sant Francesc.
Pel SonaB han passat una vintena de grups i formacions amb propostes musicals tradicionals, sorprenents, innovadores i de qualitat relacionades amb el folk, la percussió i la corda. Aquest any el festival inclourà cinc propostes de músiques d’arreu del món, de manera que el públic podrà conèixer les diferents cultures a través de la melodia dels instruments de vent, tocats per gent d’aquí.
La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha destacat la importància de consolidar el festival i de poder comptar amb una proposta que dona valor al talent local. Valverde creu que “és molt important el talent que tenim a la ciutat en l’àmbit musical, sobretot, per part de la gent jove” i és per això -diu- que cal potenciar-lo.
Davant la situació de pandèmia, l’organització aplicarà les mesures preventives que siguin vigents en el moment de portar a terme les diferents actuacions per garantir que el festival es pugui fer amb seguretat. L’aforament dels concerts serà limitat, però no serà necessari inscriure’s abans, ja que el registre es realitzarà en el moment d’accedir a l’acte.
 

Klezmer i músiques del món

Cat Klezmer Trio obrirà el SonaB Vent l’1 de juliol, a la plaça de Santa Magdalena. El grup oferirà una proposta titulada ‘Una Volta al Món en 80 minuts’, un espectacle íntim i explosiu que recorre algunes de les cançons més representatives de la música Klezmer amb una formació típica de l’estil: clarinet-guitarra-contrabaix. Com si es tractés d’un petit viatge, el públic també podrà escoltar sonoritats d’altres músiques: choros brasilers, tango rioplatense, sardanes catalanes o lamentacions gitanes. L’actuació estarà protagonitzada per Xavi Pendón (clarinet i tenora), Xavi Torras (guitarra) i Joni Aldunate (contrabaix).

Música amb instruments extraordinaris

L’amfiteatre del Parc del Lledó acollirà l’actuació de l’artista Xavi Lozano, el 8 de juliol. La proposta ‘Bufa & Sons’ és una trobada musical amb un personatge entranyable que ens descobrirà el seu univers personal i la seva particular manera de relacionar-se amb els objectes. En un format de conferència-concert, Xavi Lozano estableix un diàleg amb el públic, enginyós i intel·ligent, ple d’ironies verbals i visuals on l’humor sempre és present. L’artista oferirà un concert extravagant, amb unes exquisides composicions musicals a través d’un viatge inevitablement còmic i didàctic, amb objectes quotidians que habitualment veiem, però no sempre sentim, per seguir-nos demostrant que la música és allà on decidim trobar-la.

Una nova mirada al món de la música de cambra

El 15 de juliol es farà la tercera actuació del festival al claustre del Convent de Sant Francesc. El quartet Neuma oferirà una proposta titulada ‘Origen’, un espectacle amb obres actuals, originals per a la formació i relacionades amb la naturalesa, l’origen de la vida. ‘Origen’ recorda la importància de tornar als principis trobant la intensitat en la simplicitat i oferint un concert com a experiència per les intèrprets i pel públic, tocant per compartir i creant una connexió directa i sincera. És música de cambra en estat pur, sense faristols, sense partitures, de memòria. Una aposta atrevida que retorna als orígens. L’espectacle estarà interpretat per Estela Córcoles (flauta), Alejandra Villalobos (flauta i piccolo), Anna Pujol (flauta i piccolo) i Raquel Díaz (flauta i flauta alto).

Quintet de vent metalls: de Bach a Piazzolla

KamBrass Quintet protagonitzarà la quarta actuació del SonaB titulada ‘Confluències’ que es portarà a terme el 22 de juliol, a la plaça de Francesc Palau i Quer (plaça de la Pietat). La jove formació de vent metalls farà un petit recorregut per melodies de diferents èpoques i estils musicals de compositors com Bach, Maurer, Lafosse, Cosma, Crausaz i acabant amb dues obres de Piazzolla per homenatjar el compositor argentí amb motiu del centenari del seu naixement. KamBrass Quintet està format per Guillem Cardona (trompeta), Joan Pàmies (trompeta), Maria Servera (trompa), Xavier Gil (trombó) i Oriol Reverter (tuba).

Ritmes mediterranis i harmonies de jazz

El festival es clourà el 29 de juliol amb l’actuació de Carola Ortiz, a la plaça de Sant Pere. La cantant i clarinetista presentarà el seu tercer àlbum com a compositora i productora titulat ‘Pecata Beata’. En aquest nou treball, l’artista egarenca, ha musicat poemes d’escriptores catalanes com Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Víctor Català i Anna Gual, entre d’altres, per celebrar, a través dels seus versos, l’univers femení de la seva terra. Es tracta d’un disc que abraça temes com la sensualitat i la força d’atracció de la dona, la mitologia femenina mediterrània, de bruixes i sirenes, i al mateix temps, a través de la metàfora de l’art, l’obra vol servir de guariment del passat obscur viscut per els seus ancestres, i afronta temes com ara l’exili, la por a l’abús, la solitud i la desesperació, herències rebudes per la dona d’avui. Carola Ortiz (veu i clarinet) estarà acompanyada a l’escenari per Sandrine Robilliard (violoncel), Bartolomeo Barenghi (guitarra) i Marcelo Woloski (percussió).

X