Gironella inicia els tràmits per emancipar-se del Consell Comarcal del Berguedà en matèria de residus

L’Ajuntament de Gironella ha iniciat els tràmits per emancipar-se del tot del Consell Comarcal del Berguedà en matèria de residus. El consistori ja gestiona des de fa anys la recollida al municipi: rep els diners dels contribuents i paga directament a l’empresa que fa la recollida. Però ara, a més, ha iniciat els tràmits per cobrar directament el retorn del cànon en funció de la quantitat d’envasos, paper i cartó reciclats. Fins ara aquests diners acabaven arribant a l’Ajuntament de Gironella, però abans passaven pel Consell Comarcal, que rebia el retorn del cànon de tota la comarca i el distribuïa a cada municipi, en funció de les tones reciclades.
El conveni entre l’Ajuntament de Gironella i el Consell Comarcal que feia possible aquesta operació va caducar el 31 de desembre de l’any passat, el 2020. L’Ajuntament ja va demanar al Consell que iniciés els tràmits per renovar-lo, però no hi ha hagut resposta per part de l’ens comarcal, i això ha empès l’Ajuntament ha de moure fitxa per garantir que aquest any també rebi els 120.000 euros que calcula que li pertoquen per tones d’envasos, paper i cartó reciclades des del municipi.
Gironella té equilibrat el balanç d’ingressos i despeses per recollida de residus. Recapta uns 320.000 euros dels contribuents que paguen la taxa cada any i rep uns 120.000 euros de retorn del cànon per tones reciclades. Pel que fa a les despeses, entre el cost que es paga a l’empresa que fa la recollida, el cost d’entrada de tones a l’abocador, el cànon que ha de pagar a l’Agència Catalana de Residus i el preu a pagar per la deixalleria fixa i mòbil, l’Ajuntament ha de pagar cada any uns 430.000 euros.
Per tant, el sistema és autosuficient, sempre que l’Ajuntament rebi els 120.000 euros de retorn del cànon. Ara mateix, si no es renova el conveni amb el Consell Comarcal, l’Ajuntament no té garantit que aquest retorn del cànon torni al municipi, i això fa córrer el risc de causar dèficit en el sistema.
Per evitar-ho, el ple d’aquest juliol ha aprovat adherir-se a un conveni marc entre l’Agència de Residus de Catalunya i Ecoembes per tal que els diners del retorn deixin de passar pel Consell Comarcal i vagin a parar directament a Gironella, sense intermediaris. Si no hi ha canvis de rumb, es trencarà pràcticament l’únic vincle que encara uneix Gironella i el Consell en matèria de residus.
 
 

X