Berga

Així hauria pogut ser la Rasa dels Molins

Així hauria pogut ser la Rasa dels Molins

El que ara és una zona plena d’humitat i males herbes havia de ser un passeig que connectés el barri vell amb el parc de la Rasa dels Molins. La darrera proposta que va aprovar la Generalitat, l’any 2011, donava permís per alçar-hi gairebé 300 pisos, amb la condició que també s’enjardinés la zona i, després se cedís a l’Ajuntament perquè en fes el manteniment. Ara, deu anys més tard, més de la meitat dels terrenys de la zona nord de la Rasa dels Molins són en mans del banc, que els ven a preu de saldo per treure-se’ls de sobre.

rasa-molins-somni-1

La proposta que en el seu moment va aprovar Urbanisme preveia salvar el desnivell de la rasa amb escales i rampes, en paral·lel als blocs de pisos. OUA GROUP

Encaixar jardins i pisos

El principal problema era salvar el desnivell (entre la part nord de la rasa i el sud hi ha 21 metres d’alçada), i per això els arquitectes contractats pels empresaris de Berga Centre S.L. van projectar un espai a diferents nivells, amb escales i rampes, en paral·lel a les torres de pisos que havien de permetre recuperar la inversió inicial en la urbanització.

Tots els edificis que actualment hi ha entre la Farinera (a la Ronda Moreta) i l’antiga carnisseria de Cal Virrey (a la plaça Viladomat) havien d’anar a terra. Entre la Farinera i els semàfors del Vall no hi havia d’anar res perquè era la porta d’entrada a la nova zona urbanitzada. On sí que estava previst alçar-hi un nou edifici és on ara hi ha l’edifici dels sindicats i fins a la cruïlla de Cal Virrey.

El projecte també contemplava allargar el carrer Verge de la Salut (el Vall de Baix) amb la construcció de més metres de calçada i més edificis. La idea era que el carrer arribés fins al vial que travessaria la nova Rasa dels Molins edificada i que permetria moure’s en cotxe entre la Ronda Moreta i el carrer Gran Via a l’alçada del parc de la Rasa dels Molins.

També volien fer pisos on hi ha el terraplè per aparcar cotxes, davant del basar xinès. Aquests edificis implicarien l’enllaç amb el carrer Maixerí, que és el que connecta amb la Ronda Moreta des de la plaça del monument a Miquel Martí i Pol.

1415

La Rasa dels Molins que van projectar els empresaris de Berga Centre S.L. fa deu anys. ELABORACIÓ PRÒPIA

Rasa dels Molins

Comentaris