L'actual zona nord de la Rasa dels Molins: brutícia, deixadesa i abandonament al cor de Berga

Poca gent ho sap, però a la ronda Moreta, just davant del Mercat Municipal, hi ha un camí que baixa fins a la Rasa dels Molins i va a parar al terraplè. Passejar-hi és endinsar-se en la degradació: brutícia, escombraries, rates i clavegueres.

Hi ha un baixant d’aigües residuals que ve de la mateixa ronda Moreta i que es perd rasa avall. El camí va a parar a la vella casa de pagès que hi ha al fons de la rasa, ara ocupada. Pel voltant, s’hi passegen gallines i galls, que a vegades s’escapen fins als carrers, per sorpresa dels vianants, i uns gossos lligats. A banda i banda del camí, s’hi acumulen trastos i residus abandonats: un con, uns sacs esparracats, unes bosses plenes de deixalles.

Davant de la floristeria El Vall, a tocar de la Gran Via, el poblat va creixent amagat rere els matolls. Una taula de ping-pong, unes cadires de plàstic, un matalàs i una cabana.

Rere l’estampa de deixadesa, hi ha la vulnerabilitat tolerada i la pobresa permesa sense remei. Ara, bona part dels terrenys són en mans del banc, que els ven, gairebé una dècada després que uns empresaris es quedessin a tocar d’urbanitzar la zona.

rasa8

La bardissa cobreix el fons de la Rasa dels Molins (a dalt). Unes escales permeten pujar des de l’aparcament que hi ha al terraplè, a la Gran Via, fins a la ronda Moreta, travessant els baixos de l’edifici del número 44. 

rasa1

L’antic edifici de la Farinera (a dalt), abandonat i en degradació, sobresurt enmig de la vegetació que hi ha anat creixent amb els pas dels anys

rasa2

Un camí ple de brossa va de la ronda Moreta fins a la casa de pagès que hi ha al fons de la rasa vigilada per gossos

rasa4

El camí continua fins a la Gran Via

rasa5

Una cabana autoconstruïda s’amaga darrere els matolls, just al davant de la floristeria El Vall, a la Gran Via

rasa6

Al camí que baixa des de la ronda Moreta fins al fons de la rasa, hi ha les restes d’un pou, sepultades d’objectes abandonats

rasa3

De la mateixa ronda Moreta, en baixen aigües residuals, que ho empudeguen i ho contaminen tot

X