Gegants i gegantons d’arreu de Catalunya s’exhibeixen fins diumenge al pavelló de Suècia de Berga

La cultura popular continua sent la gran oblidada en el retorn a la normalitat, però segueix fent mans i mànigues per exhibir-se. A la Font del Ros, la novella colla gegantera del barri -de només tres anys- ha decidit organitzar, amb el suport de l’Associació de Veïns, una exposició d’imatgeria festiva d’arreu de Catalunya al pavelló de Suècia, per contrarestar el fet que no poden sortir a ballar a la plaça del barri per les restriccions vigents.
L’exposició ha aconseguit atraure figures de tota la Catalunya central, però també de fora: amb bestiari del Clot, de Barcelona, i fins i tot de la província de Lleida. La mostra estarà oberta fins aquest diumenge, dia 18 de juliol, cada tarda (de 17 a 20 h) i els matins de divendres, dissabte i diumenge (de 10 a 13 h).

Una colla jove però amb corda

Arnau Espelt és un dels fundadors de la colla gegantera de la Font del Ros. Explica que va decidir crear-la amb un amic, el Marcel Canal, el 2019. Tots dos recordaven que, anys enrere, els gegants havien dansat a la plaça del barri i, com a amants del món de la cultura popular, es van posar a treballar per tornar-ho a aconseguir.
El primer any de vida, el 2019, van sortir a ballar a la plaça per les festes del barri. El 2020 havien de fer-ho també, però la pandèmia els ho va impedir. I aquest 2021 tampoc ho han pogut fer, però han sabut reinventar-se per mantenir viva la imatgeria.
L’Arnau assegura que la resposta del públic ha estat molt bona. La imatgeria festiva és al pavelló de Suècia des de dimecres passat, dia 7, i ja hi ha passat uns 200 visitants. “Que el pavelló sigui un lloc accessible, amb rampes a l’entrada i un pàrquing gran, ho fa més fàcil. I de fet per això vam triar la ubicació”, explica.
Un cop dins, la majoria de gegants i gegantons que s’hi exposen són del Berguedà o les comarques veïnes. Els grans absents, tractant-se de Berga, són els de la Patum, que ja s’exposen al convent de Sant Francesc. “Ei, però hi ha els de la Pietat, i n’estem molt contents!”, assegura l’Arnau.
De cara a pròxims anys, la colla de la Font del Ros confia poder tornar a la plaça i fer ballar la imatgeria. Però, si no es pot, ja saben que les exposicions tenen públic i no es tanquen portes: “Si podem tirar més lluny i portar gegants d’altres llocs del país, ho farem”.

Fotos / SARA PLA AGUILAR

gegants-font-ros gegants-font-ros-1 gegants-font-ros-2 gegants-font-ros-3 gegants-font-ros-4 gegants-font-ros-5

X