El Berguedà podrà formar, per primer cop, especialistes en Medicina Familiar i personal d’Infermeria

Els metges i les metgesses de família podran formar-se al Berguedà, per primera vegada, a partir de mitjans del 2022. També ho podran fer infermers i infermeres. L’Hospital Sant Bernabé i els equips d’atenció primària del Baix Berguedà (Gironella i Puig-reig) i de Berga Centre s’han convertit en centres docents, i podran formar infermers i infermeres especialistes en Atenció Familiar i Comunitària, i metgesses i metges especialistes en Medicina Familiar i Comunitària.
El govern estatal publicarà l’acord al BOE el setembre i el Departament de Salut confia que la incorporació dels primers residents en Infermeria i Medicina sigui el maig del 2022. Fins ara, mai abans la comarca havia disposat d’especialistes formant-s’hi.

Objectiu: captar talent i evitar la fuga

Des de l’hospital, la gerent, Anna Forcada, ha explicat en roda de premsa que la docència és un estímul per als professionals a l’hora de decidir en quin centre volen treballar. Per això assegura que esdevenir centre docent “atraurà nous professionals al territori” i “ha de servir per aconseguir fidelitzar-los i arrelar-los a la zona”.
En la mateixa línia, la directora assistencial de l’hospital, Antònia Baraldés, ha afirmat que “és una oportunitat per tota la comarca” i ha encoratjat els agents socials i econòmics a posar-hi el seu granet de sorra: “Hem d’aconseguir que les places al Berguedà siguin atractives, i això passa per un treball conjunt de tots”. La docència, doncs, evitarà que els berguedans que vulguin treballar a prop de casa hagin de marxar a les comarques veïnes a formar-se, i a més serà una via per atraure “gent jove i amb ganes” per a les places dels centres sanitaris de la comarca.

Quatre professionals en formació nous cada any

La unitat docent del Berguedà tindrà capacitat per formar dos metges o metgesses de família nous cada any, i dos infermers o infermeres. La formació dels especialistes en Medicina Familiar i Comunitària dura quatre anys, mentre que la d’Infermeria, dos. D’aquesta manera, quan hi hagi les quatre fornades de formació en marxa, el Berguedà podrà estar formant fins a 12 professionals.
El metge i cap d’estudis de la Unitat Docent de la Catalunya central, Joan Deniel, ha destacat que el Berguedà “és un territori idoni per formar aquestes especialitats, perquè les zones interiors i rurals és on el metge i la infermera es poden formar millor”. Les formacions al Berguedà se sumaran a les que ja es fan a Osona, l’Anoia i el Bages. En total, les tres últimes comarques tenen capacitat per formar 46 especialistes nous cada any, i amb les noves places del Berguedà se superarà la cinquantena.

Els empresaris ho veuen com “una aposta de futur”

“Que el Berguedà pugui formar residents de medicina i infermeria als seus centres sanitaris és una molt bona notícia pel teixit sanitari i econòmic de la comarca”, ha assegurat el president de l’ACEB, Josep Maria Serarols. El president de la patronal considera que aquest pas és “una aposta de futur per l’atenció dels ciutadans de la comarca, però també per captar nous professionals mèdics que vulguin venir a treballar al Berguedà i que es converteixin en berguedans un cop hagin acabat l’especialitat, sent una oportunitat més pel territori per atraure nous professionals i a la vegada, residents”.

X