Nou servei perquè els infants i joves del Berguedà amb diversitat funcional puguin participar en els casals d’estiu que es fan a la comarca. Gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal paga la contractació de monitors especialistes per tal que una quinzena d’infants amb diversitat funcional puguin gaudir de quinze dies de lleure amb monitoratge. “Sense aquest monitoratge no podrien participar en les activitats de lleure”, assegura la consellera d’Atenció a les Persones, Anna Maria Serra.
A banda dels monitors, participen en el projecte els serveis socials del Consell, l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP), els centres educatius, serveis especialitzats en diversitat funcional i les entitats de lleure i esportives de la comarca,
Aquesta proposta es va iniciar l’any 2010 amb la intenció de garantir la igualtat d’oportunitats dels infants i els joves en aquesta situació i potenciar la seva autonomia, de manera que tothom pugui gaudir dels espais esportius i de lleure de la comarca amb les mateixes condicions.
Arran del nou servei, els tècnics del Consell Comarcal del Berguedà han detectat que més famílies volen beneficiar-se’n. És per això que ja s’estan estudiant alternatives per ampliar el servei de cara a l’any vinent.
Col·laboració amb el casal de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics
El Consell Comarcal també ofereix ajudes a la vuitena d’infants que assisteix al casal d’estiu organitzat per l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. Aquest casal es fa per oferir a persones amb discapacitat intel·lectual activitats de lleure especialitzat durant l’estiu. El Consell Comarcal fa aquesta aportació per tal de garantir que tots els nens i nenes puguin gaudir d’uns dies de lleure a la comarca.
Millora de la qualitat de vida
La consellera Anna Maria Serra assegura que la participació d’infants i joves a les activitats esportives i de lleure ajuda a millorar la qualitat de vida de totes les persones, “especialment d’aquelles que són més vulnerables”. Els infants i els joves amb discapacitats han de tenir garantit l’accés i participació en les activitats de lleure i esportives. Segons la consellera, aquest fet ens “enriqueix com a societat i fomenta el principi d’igualtat”.
La inclusió en el lleure i l’esport forma part d’una de les necessitats vitals dels infants, perquè puguin sentir que formen part d’un grup, es puguin relacionar entre ells i se sentin acollits i acceptats per la resta d’infants.