Un globus gegant s'enlairarà durant la gala de Queralt com a homenatge a les víctimes berguedanes de la COVID-19

Es prepara un homenatge a les víctimes berguedanes de la COVID-19 per al pròxim 8 de setembre, quan se celebrarà una nova edició de la Gala de Queralt. Es vol enlairar cap a l’estratosfera, a uns 30.000 metres d’altitud, un globus de làtex ple d’heli amb la figura d’una oreneta gran de cartó-ploma a la part de sota. A l’interior d’aquesta oreneta s’instal·larà instrumental de comunicació: una webcam, una ràdio balisa i un localitzador per poder recuperar-la quan torni a terra amb un paracaigudes. Dins del globus, hi haurà tantes orenetes petites com persones han perdut la vida per la COVID19. Cada oreneta portarà el nom d’un d’aquests berguedans i una llavor d’espígol. “Un cop haurà assolit la màxima alçada, esclatarà el globus i sortiran totes les orenetes que s’escamparan per l’aire”, segons ha explicat en una roda de premsa el passat dimecres, un dels impulsors del projecte, el pintor i radioaficionat, Josep Maria Hontangas.
La iniciativa va sorgir d’una conversa entre Hontangas i Montserrat Soler, presidenta d’Òmnium al Berguedà, parlant del logotip del Premi de Narrativa del Berguedà. L’objectiu era recordar a les persones que han mort de coronavirus a la comarca, moltes de les quals no van poder tenir el comiat dels seus familiars. Hontangas comenta que “per això es va pensar en les orenetes de paper on cada família podrà escriure una frase de comiat i on hi haurà una llavor d’espígol perquè pugui arrelar on caigui”.
Aquest homenatge és organitzat per Òmnium Cultural del Berguedà, la Junta de Queralt i El grup de radioaficionats del Berguedà, amb la col·laboració de la Penya Boletaire de Berga, Protecció Civil, Visual Retolació, Grup Horitzó, LABDOO, Goufone, Selvamar noticias, “Centros Odontológicos Virgen de Queralt”, l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà.
Montserrat Soler explica que “al principi ens vàrem reunir amb el Consell Comarcal i vàrem enviar una carta a cada un dels regidors i regidores de benestar social dels ajuntaments de la comarca, per demanar-los la seva col·laboració. Els hem proposat que a l’entrada de cada ajuntament hi hagi uns sobres i orenetes que són les que aniran dins el globus. Llavors, les famílies que han perdut alguna persona poden anar al seu ajuntament, posar el nom de la persona a l’oreneta i si volen, també, alguna frase de comiat o de record. Llavors es guardaran en una capsa que es recolliran abans del 8 de setembre, per a posar-hi una llavor d’espígol i preparar-les al globus”.
L’acte començarà acabada la missa, en substitució de les sardanes, a la placeta de l’antic funicular. La primera part començarà amb la presentació d’aquesta acció. Tot seguit s’interpretarà el cant dels ocells amb violoncel i es farà l’enlairament del globus. La segona part consisteix en l’explicació d’una acció que es farà de forma paral·lela a Veneçuela, Xile, Uruguay, Portugal i el Senegal mitjançant els “Centros Odontológicos Virgen de Queralt”, acabant amb una actuació musical.
rdp homentatge covid 19 gala queralt 2 (Mediana)
Un dels capitans de Queralt, Ot Vilella, en representació de la junta, explica que “quan ens van proposar aquesta iniciativa ho vam veure molt bé. Aquest any serà un any amb moltes mancances personals, per això, un reconeixement com aquest, no hi podia faltar. La Gala de Queralt aglutina a tota la població de la comarca i aquest acte és escaient i necessari. Animem a totes les persones que han patit alguna pèrdua a participar-hi. Nosaltres també plantarem un cirerer en record seu”.
Una de les entitats col·laboradores és LABDOO.org, una plataforma col·laborativa, sense ànim de lucre, que té per objectiu fer arribar ordinadors portàtils en desús carregats amb aplicacions educatives a escoles d’arreu del món. Un dels responsables de LABDOO.org, Vicenç Hontangas, explica que “l’entitat col·laborarà amb la iniciativa aportant els portàtils que serviran per a fer el seguiment del globus. Dins l’oreneta que enlairarà el globus hi haurà una caixa degudament tancada, ja que la temperatura a l’estratosfera pot arribar a 60 graus sota zero, amb un emissor APRS que a través d’ones i més tard de telefonia mòbil, permetrà geolocalitzar el globus. A l’Oreneta també hi haurà una càmera que enregistrarà tot el vol. Hem comptat amb la col·laboració tecnològica de Fernando Ortuño, amb el que hem llençat dos globus d’aquest tipus i comptem amb la col·laboració de Goufone”.
Els radioaficionats del Berguedà també elaboraran un QSL especial, un certificat que acredita haver rebut la comunicació i que enviaran a tothom qui hagi escoltat el missatge de la iniciativa arreu del món. Una targeta QSL que també inclourà una de les orenetes. Vicenç Hontangas també explica que hi haurà una col·laboració amb els centres dentals “Virgen de Queralt”. “El primer centre es va crear a Veneçuela gràcies a una antiga iniciativa de Rotary E-club D2202, i aquest dia faran una acció conjunta a Veneçuela, Xile, Uruguai, Portugal i el Senegal per donar a conèixer l’homenatge”.
És previst que l’acte duri aproximadament 45 minuts, a l’aire lliure i amb les mesures anti-COVID corresponents. La despesa d’aquesta iniciativa va a càrrec de les mateixes entitats, que compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà.

X