El Berguedà demana al govern espanyol cobrar els 4,4 milions d’euros pendents dels ajuts Miner

El Consell Comarcal del Berguedà ha demanat a Raúl Blanco Díaz, Secretari General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa, que el Govern de Madrid pagui els 4,4 milions d’euros d’ajudes per la reconversió d’antigues zones mineres, els Miner que estan pendents des del 2013, i que en el seu dia havien de fer possibles inversions per un total de 7 milions d’euros. Les subvencions que en el seu moment no es van pagar havien estat concedides per a projectes d’infraestructures dels ajuntaments d’Avià, Bagà, Berga, Cercs, Castellar del Riu, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Saldes, Olvan, Gósol i Fígols, així com del mateix Consell Comarcal del Berguedà, el Consorci de la Ruta Minera i el desaparegut Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs Berguedà (CFI).
Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, va traslladar aquesta petició a Raúl Blanco ahir dimarts, en el decurs d’una reunió de treball celebrada a la seu de l’ens comarcal a Berga. A la trobada també hi van ser presents els consellers de govern Jesús Calderer, Lluís Vall i Abel Garcia i una representació de la junta de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) encapçalada pel seu president Josep Maria Serarols i Meritxell Torrentó, en representació de la delegació al Berguedà de la Cambra de Comerç.
 

“L’aposta pel turisme és important, però necessitem la indústria”

Josep Lara va exposar que el Berguedà és una comarca on la industrialització havia tingut un pes molt import,  “l’aposta pel turisme és important, però necessitem la indústria”. Per la seva banda, el conseller Abel Garcia va demanar al secretari Raúl Blanco que doni suport a les peticions de la comarca,  “si no fem alguna cosa, estem a l’UCI”.

La necessitat de desencallar el polígon d’Olvan

El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, va traslladar a Raúl Blanco les peticions de la patronal berguedana. En primer lloc de la llista, la necessitat de desencallar les obres del polígon comarcal de Rocarodona d’Olvan per disposar de sòl industrial per oferir a les empreses interessades. Va destacar que la comarca necessita justament la tipologia de parcel·les projectades a Olvan de grans dimensions. Serarols va demanar que “s’injectin 10 milions d’euros” per fer aquesta obra que va qualificar “d’estratègica”.
Per la seva banda, Josep Lara, va anunciar que “demanarem ajuda per accelerar els terminis” per acabar el polígon i posar parcel·les industrials al mercat,  “no podem permetre que les empreses del territori marxin per falta de terrenys industrials”.

Línies de suport industrial 2021-2023

Raúl Blanco es va comprometre a traslladar les peticions del Consell Comarcal del Berguedà i dels representants empresarials de la comarca, “hi haurà línies de suport industrial. S’han de buscar les fórmules”. El Secretari General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa va dir que “hi ha línies de suport per cada mida d’empresa” i va informar de la propera convocatòria d’ajudes per a la digitalització d’empreses i la innovació i sostenibilitat industrial.