Així serà la nova plaça de l’església d’Avià

El rentat de cara de l’entorn de l’església de Sant Martí d’Avià ja té data. Està previst que els treballs comencin al setembre i que s’enllesteixin al cap de cinc mesos. L’Ajuntament d’Avià ha adjudicat l’obra a l’empresa Vialitat i Serveis S.L.U. per 324.920,35 euros.

Les obres a l’esplanada de davant de l’església són la inversió més gran que recullen els pressupostos d’aquest 2021. Això sí, es pagaran amb ajudes atorgades per la Diputació de Barcelona a l’ajuntament.

Verdor entre cotxes

Aquesta reurbanització té l’objectiu de donar una nova cara a aquest espai cèntric d’Avià. S’estructurarà en tres zones: l’esplanada que hi ha davant l’església parroquial, on actualment hi ha un aparcament, la plataforma dels horts (on hi ha una antiga bassa) i el camí de Santa Maria.

El projecte, consensuat amb els veïns, preveu fer una plaça nova davant l’església per dignificar l’espai públic i el mateix edifici. També es farà una zona verda, on ara hi ha els antics horts, i s’endreçarà la mobilitat amb 30 noves zones d’aparcament i una nova vorera.

Ho assumeix la Diputació

Fa més d’una dècada que es parla d’aquesta intervenció. Això sí, no va ser fins al 2018 que el govern la va incloure al pressupost. Se’n reservaven 120.000 euros, tot i que l’alcaldessa, Patrocini Canal, ha reiterat en més d’una ocasió que confiava que li arribessin diners de la Diputació per pagar-ho. Així ha estat: al final, a l’Ajuntament li sortirà de franc.

Descartada cada mandat

La urbanització de la plaça de l’Església fa temps que ressona entre paret i paret de l’Ajuntament. L’estiu del 2010 l’aleshores alcalde, Ramon Orriols, anunciava l’obra. Ho feia sense posar dates i deixant clar que l’actuació es faria per fases, ja que fer-la de cop era massa car. Des d’aleshores, mandat rere mandat, l’actuació ha vist passar altres projectes per davant. I cada govern ha justificat el mateix: que no s’hi podia gastar tants diners.

FE D’ERRATES: El número de setembre de la revista Aquí Berguedà inclou aquesta peça, però amb el titular ‘Així serà Santa Maria d’Avià’. Les obres no són a l’església de Santa Maria, sinó a la de Sant Martí, al centre del poble. L’errada és al titular; al text interior de l’article de la revista queda clar que l’actuació és a l’església del poble.

X