Començar el curs amb els deures per fer

Patrocinat

L’estiu ha acabat. Tornen a bullir les aules de la comarca i, com sempre, hi ha alumnes que no han fet els deures que els tocava fer aquest estiu. El Pla de Reactivació Econòmica del Berguedà —aquella estratègia de desenvolupament comarcal pactada entre agents econòmics, partits polítics i administracions comarcals— es va aprovar al ple del Consell Comarcal a ultimíssima hora… Com aquell alumne que aprova al juny les assignatures pendents que li permetran passar de curs. Sense haver treballat durant tot l’any i amb un cop de colze d’ultimíssima hora i forçat per les circumstàncies. Ens va fer patir, però aquelles hores d’estudi a l’Estany Clar van acabar de permetre una “notassa” a l’examen final. Màxima unanimitat. Tothom content!

Però era evident que si volíem començar bé aquest curs ens tocava fer els deures a l’estiu. Posar-hi els colzes. Aprovar a última hora vol dir que t’has de preparar bé pel nou curs que, segur, serà molt més exigent. Tocava desenvolupar el pacte i, com va quedar molt clar, atorgar un primer pressupost i trobar la persona encarregada d’agafar el timó. Aquests eren els deures per fer aquest setembre. Per afrontar el curs amb garanties és imprescindible assolir aquests objectius com més aviat millor.

No volem anar amb presses, però està clar que la demora en assolir un acord ens fa començar amb molt retard respecte als alumnes avançats de la classe. Com per exemple: Osona. I és necessari recordar que aviat farà un any —l’inici del curs passat— que l’Associació d’Empresaris del Berguedà (ACEB) posava l’embrió de l’acord amb la presentació de la Visió ACEB.

Els comerciants hem fet els deures quan tocava i estem al dia. Ens hem pres molt seriosament la carrera i fa cursos que volem ser els primers de la classe. Vam analitzar la situació, vam detectar problemes, vam fer recerca de possibles solucions, les vam contrastar amb especialistes i administracions com la Diputació de Barcelona o la Generalitat de Catalunya, i vam definir una estratègia a seguir, inclosa dins el Pla de Reactivació Econòmica del Berguedà. Fins i tot, vam anticipar algunes de les qüestions en les primeres Taules de Reactivació Econòmiques organitzades per l’Agència de Desenvolupament i el Consell Comarcal.

El que sorprèn és que, per exemple, quan falten pocs dies per finalitzar la primera convocatòria d’ajudes dels “famosos” Next Generation, ni l’Agència de Desenvolupament ni el Consell Comarcal han mogut fitxa per fer-hi entrar alguna de les nostres propostes. Cap ni un dels punts acordats i aprovats al Pla de Reactivació Econòmica del Berguedà. O, si més no, això sembla. Passarà el primer tren d’ajudes i encara estarem amb la ressaca de les vacances o prenent el sol. 

I això, no només és criticable i exigible als que ostenten el govern en les institucions comarcals, sinó a tots els regidors i consellers que en formen part. Només Junts per Berga ha alçat la veu per dir “Ep! Que d’aquí a 5 minuts passa un tren que va en la direcció que volem anar!”. Els altres, regidors, consellers de govern i oposició de tots colors, segueixen asseguts a classe, escoltant el professor. Però veiem que el missatge no els està entrant. No l’estan entenent o, simplement, fan que sí amb el cap, per no ser acusats de mals alumnes.

La Federació de Comerç Berguedà està a punt per afrontar tots els reptes que el sector necessita de forma urgent: la modernització, la digitalització, ser atractius per als nostres veïns i veïnes per satisfer les seves necessitats, incrementar el consum intern i créixer. En definitiva, oferir més servei, més ocupació i fer que la comarca no perdi, de nou, més oportunitats. Ho tenim tot clar. I, mentre seguim recollint les engrunes que ens pot donar l’Agència de Desenvolupament, esperem un curs acadèmic —per continuar amb el símil— de qualitat, amb molts continguts… Que ens permeti créixer. On ningú deixi els deures per última hora i es vagi aprovant les assignatures quan toqui. Només així podrem afrontar, amb garanties la gran revàlida de juny. Aquella que ens diu que s’acaben les carències dels préstecs ICO que ens van salvar fa un any i mig i que haurem de començar a tornar. La que ens dirà com afectarà tota aquesta crisi al consum. L’acabament dels ERO i ERTO. Aquella que ens dirà si el Berguedà està preparat per guanyar competitivitat i desenvolupar-se o si, per contra, serà aquella que ens fotrà una bufetada de realitat a la cara, ens farà suspendre tots els exàmens, assenyalar amb els dits als alumnes irresponsables i ens farà dir la frase de moda: “Es lo que hay!”.

X