El Berguedà incorporarà un referent de benestar emocional per atendre millor la salut mental

També es posa en marxa un equip guia a la Catalunya Central i la Cerdanya que treballarà amb adolescents i joves amb trastorns de salut mental i addiccions

L’atenció primària al Berguedà incorporarà un referent de benestar emocional abans que acabi l’any. És la previsió que té el Departament de Salut en el marc d’una campanya de reforç que portarà 13 referents a tota la Catalunya central.

El referent de benestar emocional comunitari es dedicarà a la promoció i prevenció en salut emocional i a la detecció de factors de risc elevat per a patiment mental. Segons la gerent del Departament de Salut a la Catalunya central, Imma Cervós, “el desplegament d’aquest programa suposarà un impuls a l’atenció comunitària per part dels equips d’atenció primària”. I afegeix que “treballar en prevenció ens permetrà evitar complicacions en salut mental en el futur”.

El més immediat és la incorporació dels primers 3 referents de benestar emocional a l’atenció primària dels 13 que hi ha previstos en el decurs d’aquest any a la RSCC. Els tres primers s’incorporen aquest mes d’octubre als equips d’atenció primària de Manlleu (AGA Osona), Manresa 4 (AGA BMS) i Vilanova del Camí (AGA Anoia). Abans d’acabar l’any també s’incorporarà aquesta figura als equips de Manresa 1, Sant Vicenç de Castellet, Cardona (AGA BMS), Vic Sud (AGA Osona), Piera, Montbui, Igualada 1 (AGA Anoia), i també a l’Alt i Baix Berguedà (AGA Berguedà).

Un equip guia per a adolescents i joves

En paral·lel, el Departament de Salut està treballant en el protocol de funcionament d’un equip guia o equip comunitari que s’estableix a la Catalunya Central i que també dona cobertura a la Cerdanya. El servei l’ofereixen professionals d’Althaia que faran atenció d’aquells casos amb més complexitat. Aquesta actuació va dirigida a adolescents i joves amb trastorns de salut mental i addiccions amb conducta disruptiva i impacte social.

D’entrada, hi haurà professionals de psiquiatria, psicologia, treball social, educador social, infermeria de salut mental i administració. L’equip guia tindrà la seva ubicació a Manresa, però la seva funció la portarà a terme desplaçant-se a tot el territori del seu àmbit d’actuació.

Aquests professionals faran intervencions de crisi a domicili o en punts de referència de joves en situació de crisi psicopatològica que no estan vinculats o no estan totalment atesos als dispositius convencionals. L’objectiu és atendre’ls de manera intensiva i tornar-los a vincular als equips de seguiment del seu territori i a la seva comunitat.

Codi Risc Suïcidi, una eina per a monitorar persones amb conductes suïcides

Aquestes dues accions arriben per completar projectes en salut mental desenvolupats en els darrers anys. Precisament, ja està plenament desplegat el Codi risc Suïcidi (CRS), una eina que permet el monitoratge i el seguiment de les persones amb conductes suïcides que es va posar en marxa el 2016.

A la Catalunya Central hi ha hagut 606 casos d’episodis de conducta suïcida, dels quals 470  han estat episodis amb un risc molt alt. En aquest sentit, el Departament de Salut també ha iniciat el desplegament del Pla de Prevenció del Suïcidi (PLAPRESC 2021-2025) i que pretén potenciar accions de prevenció del suïcidi en centres educatius dins el programa Salut i Escola; així com l’atenció a supervivents; a més d’una atenció no presencial a través del serveu 061 Salut Respon per  a l’acompanyament en casos de risc suïcidi com els detectats a la Catalunya Central.

X