Roben una marededeu de Queralt d’una parròquia de Barcelona i la troben al Mercat dels Encants a punt de ser venuda

La venien per 300 euros i els experts del sector asseguren que era qüestió de poca estona que es vengués: "És un preu tiradíssim pel valor que té"

Una marededeu de Queralt que dissabte al vespre algú va robar de la parròquia de Sant Miquel dels Sants, al districte de Gràcia de Barcelona, ha aparegut aquest matí a primera hora al Mercat dels Encants. La venien per 300 euros i els experts del sector asseguren que era qüestió de poca estona que es vengués: “És un preu tiradíssim pel valor que té”. Es tracta d’una figura de talla, d’uns 60 centímetres, gairebé inèdita: només n’hi ha tres a tot el món; dues són a Queralt i aquesta tercera era a la parròquia de Sant Miquel dels Sants.

El berguedà Roger Cortina la va restaurar tot just fa dos mesos. Precisament per això, el rector de la parròquia, mossèn Bruno, va contactar amb Cortina dissabte a la tarda per informar-lo que algú havia robat la figura de l’altar que ocupa dins la parròquia. Hi és des de fa anys per iniciativa de l’Associació de Berguedans a Barcelona, una entitat que es va constituir fa dècades per crear punts de trobada de persones de Berga que vivien a la ciutat comtal. L’associació va demanar fer un altar a la parròquia de Sant Miquel dels Sants per a la patrona de la capital del Berguedà, i des d’aleshores un grup de barcelonins d’arrel berguedana l’han agafat com a epicentre de celebracions religioses.

Roger Cortina ha explicat que, dissabte a la tarda, quan va saber de la desaparició de la marededeu va sospitar que dilluns a primera hora podria aparèixer al Mercat dels Encants, a la zona de Les Glòries. “A qui fa aquest tipus de robatoris li interessa treure’s les figures de sobre ràpid. I és habitual que en poques hores apareguin al Mercat dels Encants”, assegura. “A més, els dilluns a primera hora hi solen haver moltes gangues i molts antiquaris n’estan al cas. No hauria aguantat massa hores a l’aparador”, conclou.

Per interceptar la peça abans que fos venuda, Cortina va contactar amb un parell d’antiquaris coneguts que volten sovint pel Mercat dels Encants. Els va demanar que dilluns a primera hora estiguessin pendents de les peces que es venien i els va donar detalls de la que havia desaparegut de la parròquia de Sant Miquel dels Sants per poder-la reconèixer al moment.

Així ha estat: aquest dilluns, a les 10 del matí, un dels antiquaris ha trucat Cortina per confirmar-li que la peça era al Mercat dels Encants i que, per tant, era qüestió d’hores (o minuts) que se’n perdés la pista per sempre més. El restaurador berguedà ha alertat la policia, que s’ha desplaçat al Mercat, ha identificat la peça i se l’ha endut amb la idea que en els pròxims dies sigui retornada a l’altar més berguedà de tot Barcelona.

La peça va ser recol·locada a Sant Miquel dels Sants tot just fa dos mesos

X