Bagà i Sant Julià de Cerdanyola acolliran una trobada d’experts internacionals sobre les festes del foc al Pirineu

Pla general dels alcaldes de Sant Julià de Cerdanyola i Bagà, amb responsables de la trobada internacional. NIA ESCOLÀ

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola seran l’epicentre de les festes del foc al Pirineu durant tres dies, del 27 al 29 d’octubre. S’hi celebrarà el primer Simposi internacional de les festes del foc al Pirineu, una trobada d’experts que debatran sobre el futur de les festes, la seva evolució o què es pot fer per salvaguardar-les, entre altres qüestions. L’objectiu és fer valdre la investigació, la divulgació i la transmissió del patrimoni.

Aquesta és la primera vegada que es duu a terme aquest simposi i el lloc escollit per fer-la, segons l’historiador Xavier Pedrals, és significatiu, ja que a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola s’hi celebra la Fia-faia, les úniques festes que es fan en el solstici d’hivern, la nit de Nadal.

La Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola és una tradició d’origen precristià que se celebra el 24 de desembre, durant el solstici d’hivern. És l’única festa del foc que se celebra la nit de Nadal, i d’aquí rau una de les seves grans particularitats. També és un dels motius que explica que sigui una de les festes més desconegudes. La tradició consisteix en la crema d’unes torxes, les faies, el capvespre de la nit de Nadal. Abans d’iniciar-se la crema general, s’encén una foguera a la muntanya, al lloc on es pon el sol, i des d’allà el foc és transportat a la població per un grup de fallaires.

Ara, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola seran els escenaris del primer simposi internacional sobre les festes del foc al Pirineu. L’objectiu de la trobada és fer aflorar el coneixement local i internacional mitjançant la recerca i els estudis que giren entorn de les festes del foc dels solsticis als Pirineus a través de la investigació i la divulgació entre poblacions per fer més visible aquestes tradicions Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

El programa del simposi estarà dividit en quatre àmbits diferenciats: un primer, sobre la història i l’actualitat de la festa; un segon, sobre l’organització i la gestió de les festes de foc; el tercer bloc servirà per parlar de l’educació, la transmissió i la divulgació en la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial; i un darrer, per tractar com ha afectat la pandèmia en la sostenibilitat i futur de la festa.

Durant els tres dies i mitjançant ponències, comunicacions i taules rodones es podran exposar temes diversos com els nous actors, protocols, models i recursos organitzatius, així com noves eines per fer front a problemàtiques vinculades a la Covid-19, la repercussió als mitjans de comunicació, la sostenibilitat i futur de les festes, entre d’altres. Tot plegat, s’articularà a partir de mirades transversals, amb experiències d’altres sectors i àmbits culturals i territoris d’arreu del món.

El simposi serà presencial, però també es retransmetrà en streaming. A banda, hi haurà activitats complementàries com la projecció d’entrevistes a fallaires dels dos municipis o l’actuació de l’Esbart Cadí de Bagà que oferirà una ballada popular a la plaça Porxada, dijous 28, a dos quarts de vuit del vespre.

X