El rentat de cara al parc del Lledó: més llum, bancs reparats, poda de vegetació i endolls a l’amfiteatre

Els pressupostos participatius del 2020 van tenir com a guanyadores dues propostes al parc del Lledó, i l'Ajuntament hi ha acabat invertint més dels 30.000 euros prevists, per resoldre la manca de manteniment dels últims anys

L'eix central del parc, amb la nova il·luminació, de nit. ALEIX SERRA

El 2020 dues propostes relacionades amb el parc del Lledó van guanyar els primers pressupostos participatius de l’Ajuntament de Berga. Una demanava un arranjament general del parc i l’altra, més llum. Aquest dijous el regidor d’Urbanisme, Obres i Serveis, Aleix Serra, ha explicat en roda de premsa que al llarg de l’últim any s’han executat les accions que va demanar la ciutadania i, a més, se n’han pogut fer més. La clau és que l’Ajuntament hi ha pogut acabar gastant més dels 30.000 euros dels pressupostos participatius i que les actuacions s’han pogut fer amb personal propi, de la brigada, i no ha calgut contractar cap empresa externa.

Vista aèria del parc del Lledó. JOSEP ROTA

Llum de dalt a baix del parc

La principal novetat de les actuacions és que l’eix central del parc torna a tenir llum. Anys enrere, hi havia lluminàries en alguns murs, però havien quedat en desús després de diverses accions vandàliques. Algunes d’aquestes lluminàries s’han pogut recuperar, però, a més, a l’eix central s’hi ha instal·lat fanals led, gràcies a una nova línia subterrània que travessa el parc de dalt a baix, des de l’Escola Sant Joan fins a la Salle (Vedruna).

A banda, també s’ha instal·lat un quadre de llum a tocar de l’amfiteatre per facilitar l’organització d’activitats que requereixen endollar aparells. De fet, i sobretot arran de la pandèmia, l’amfiteatre s’ha convertit en tot un equipament per fer activitats culturals i d’oci respectant les mesures de contenció del virus. S’hi han fet concerts, espectacles, sessions de ioga i tota mena d’activitats escolars.

Uns metres més avall, a l’skatepark, s’hi han posat un parell de focus que il·luminen l’espai fins a les 9 del vespre, cada dia. Aquest nou enllumenat funciona des de fa tres setmanes i es complementa amb una font que també s’ha instal·lat a tocar de l’equipament.

L’skatepark, amb els dos nous focus al fons. MARC CANTURRI
La nova font, a tocar de l’skatepark. MARC CANTURRI

El parc infantil, a tocar del Santa Joaquima de Vedruna

Una altra de les actuacions sol·licitades per la proposta guanyadora dels pressupostos participatius de 2020 va ser el trasllat del parc infantil, que es trobava en una de les terrasses interiors del parc. Ara el parc ja no és a la terrassa interior, que ha quedat com una esplanada i, de fet, ja s’hi ha fet alguna actuació cultural. Tota la infraestructura que hi havia s’ha traslladat al replà que hi ha a l’entrada del carrer Santa Joaquima de Vedruna, uns metres més amunt de l’Escola Vedruna (les Carmelites).

El parc infantil, traslladat a tocar del Santa Joaquima de Vedruna. MARC CANTURRI

El regidor Serra ha destacat que ara el parc infantil “és molt més visible que abans, és més accessible” i, de fet, l’Ajuntament ja ha notat “un notable increment del seu ús”. El trasllat es va fer a l’estiu, i es va aprofitar per reparar i repintar part del mobiliari.

Els bancs, polits i envernissats

L’octubre del 2020, fa més d’un any, es van començar a reparar i pintar els bancs i les taules de fusta que hi ha repartides per tot el parc del Lledó. El mobiliari que estava en més mal estat es va substituir, però en la majoria de casos es va poder salvar amb reparacions i envernissades.

El rentat de cara dels bancs també salta a la vista. MARC CANTURRI

La jardineria també ha treballat intensament en el parc, gràcies en part a l’augment del personal. Des de fa uns mesos, hi ha dues persones més a la brigada de jardineria, que ha passat de 3 a 5 efectius. L’equip encara és lluny dels 8 que eren fa anys, però també té el suport puntual dels usuaris del Taller Coloma. Això, ha dit el regidor, fa possible que es pugui estar “més a sobre del manteniment de les zones verdes de la ciutat”. De fet, Serra ha recalcat que “l’important és que les actuacions que s’han fet tinguin continuïtat”.

Al Lledó, els jardiners van retirar alguns arbres morts i es van recuperar tasques de poda i de manteniment de tanques vegetals i parterres que els últims anys no s’havien pogut dur a terme. També s’han pogut netejar les arrels de vegetació que s’acumulaven a les fonts que hi ha a tocar de la Salle, a l’entrada sud del parc, i que provocaven taps recurrents als desaigües.

El regidor no descarta que s’hagi de tornar a actuar a les fonts del passeig del Lledó perquè és habitual que s’hi acumulin arrels. MARC CANTURRI
X