La Generalitat subhasta més de 6.000 tones de fusta dels boscos del Berguedà

Els boscos públics de Catalunya representen un 24% de la superfície forestal del país. GENCAT

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha licitat aquest dijous al matí de manera telemàtica 41 lots de fusta dels boscos catalans per 657.849,73 euros. D’aquests lots, que sumen unes 26.000 tones, un 22% prové de boscos del Berguedà. En concret, de fusta berguedana se n’ha subhastat unes 6.000 tones.

La subhasta és una de les mesures que el Departament té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment a l’àmbit dels terrenys de propietat pública, siguin d’entitats locals o bé de la Generalitat mateixa. En conjunt, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 485.000 hectàrees, un 24% de la superfície forestal a Catalunya.

La venda d’aquesta fusta té una repercussió important en uns territoris rurals amb greus problemes d’abandonament i amb una elevada necessitat de generació d’activitat compatible amb els valors ambientals. 16 empreses locals de Catalunya participaran en l’aprofitament de la fusta; això implica uns 128 llocs de treball directes.

Per poder compatibilitzar les activitats de gestió amb els eixos del pla d’aprofitaments, el Departament té en marxa un model de gestió de bioeconomia circular que permet la generació estable de llocs de treball directes i indirectes de caràcter local a les zones rurals.

A banda del Berguedà, els lots subhastats es troben principalment a les comarques del Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Les entitats locals on s’ha adjudicat més fusta pública han estat l’EMB de Castellbó, l’EMD d’Aransa i l’EMD d’Ars. Els treballs que es realitzaran són en gran part de millora i comporten gestió forestal, sobretot aclarides en boscos joves i repoblacions. Hi haurà gestió de més de 1.000 ha per millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d’incendis i fer-los més resistents davant de sequeres, plagues forestals i esdeveniments extrems causats pel canvi climàtic.

X