La inauguració de Berga Residencial confirma que les residències passen pàgina

La consellera de Drets Socials i les autoritats locals i comarcals presencien la inauguració oficial de Berga Residencial, la nova residència del centre de Berga que -asseguren- ratifica "un canvi de model"

Visita de la consellera de Drets Socials a Berga Residencial, amb la gerent del centre. DRETS SOCIALS

La inauguració oficial de Berga Residencial s’ha convertit aquest divendres en el primer gran acte públic a l’interior d’una residència del Berguedà després de la pandèmia. Fa set mesos justos que la nova residència del passeig de la Indústria funciona i 20, des que va esclatar la pandèmia. Però avui el centre ha fet la presentació que feia mesos que volia fer.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, s’hi ha desplaçat, acompanyada de les autoritats locals i comarcals, i també de la directora dels Serveis Territorials del seu departament a la Catalunya Central, Lluïsa Nicolau. Hi eren l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, el president del Consell Comarcal, Josep Lara, regidors i consellers de les dues administracions, i el president de l’ACEB, Josep Maria Serarols. Tots han estat rebuts a les portes del centre per la gerent de la residència, Sara Malé.

El primer que han fet ha estat una visita d’uns 10 minuts per algunes plantes del centre. Abans, però, a l’entrada, els han obligat a canviar-se la mascareta per posar-se’n una de nova que donaven a cada persona que entrava al recinte. També els han tirat líquid desinfectant a la sola de les sabates, per vetllar perquè els virus quedessin fora de les portes de l’espai. A més d’un li expliquen aquest ritual fa dos anys i se n’hauria fet creus.

La consellera Cervera i la gerent de Berga Residencial, Sara Malé, dins el centre. DRETS SOCIALS

El ‘tour’ ha acabat al jardí interior de la residència. Una part de les usuàries (sí, usuàries, perquè la gerent ha explicat més tard que ara mateix només hi ha tres residents que són homes) esperaven en un racó del jardí. Totes tenien un full entre mans i deixaven entreveure que alguna sorpresa tenien preparada. La resta de les usuàries s’ho miraven des de dins, a través de les finestres colossals que donen al pati.

La gerent estira les orelles a les administracions

Als parlaments, la gerent de Berga Residencial, Sara Malé, ha recordat que el centre és “un projecte capdavanter en el sector” i que combina “inversions tant des del punt de vista tecnològic com arquitectònic”. Malé ha agraït la confiança que els germans Barniol, els inversiors, han posat en ella, i ha apuntat que s’hi han invertit 6 milions d’euros per generar (quan hi hagi el 100% d’ocupació) 50 llocs de treball directes i 25 més, d’indirectes. Tot plegat, ha afegit, permet oferir 99 places de residència assistida i 21 més, de centre de dia.

Malé també ha assegurat que aquests primers mesos d’arrencada de la residència “no ens hem sentit prou acompanyats per les administracions de la comarca”, però ha volgut passar pàgina i ha agraït els representants institucionals la seva presència en l’acte.

Més tard, l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, li ha respost admetent que “hi va haver uns mesos que les institucions no vam acompanyar tant com voldríem”. Això sí, Sánchez ha celebrat l’existència d’una nova residència a la ciutat i d’un centre que confirma un canvi de model: “Fa anys les residències buscaven espais allunyats del centre, tranquils”. Ara, la nova residència del passeig de la Indústria, al centre de la ciutat, aposta per crear vincles entre la vida dins d’un espai residencial i la vida de carrer.

En el seu torn de paraula, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha confiat “que el malson hagi passat”, amb relació al coronavirus. Això sí, Cervera ha apuntat que “no podem abaixar la guàrdia i hem d’estar molt atents del que ens diuen tots els professionals”. De tota manera, la consellera ha recalcat que “el malson ens va ensenyar que havíem de treballar de manera més conjunta i, si torna a venir una altra pandèmia d’aquestes característiques, l’afrontarem millor”.

Sobre Berga Residència, la consellera ha assegurat que “és un goig visitar-la” perquè és “en un lloc espectacular” i fa possible “aquest maridatge entre la societat civil i els residents”. La consellera ha coincidit amb l’alcalde de Berga en exalçar la importància de la gent gran. Cervera ha assegurat que “no seríem res sense vosaltres” i Sánchez ha afegit que “sou la nostra memòria”.

La consellera Cervera, en el seu parlament a Berga Residencial. DRETS SOCIALS

Final de coral

Just abans dels parlaments polítics, una de les usuàries de Berga Residencial ha agafat la paraula per explicar la seva experiència al centre. És la Mercè Puigbò, que ha relatat que va arribar a la residència per recuperar-se d’una caiguda i, ara que pot tornar a caminar, ha decidit que s’hi vol quedar: “Jo no vull tornar a casa. Perquè aquí m’han acollit com a casa”.

L’acte s’ha tancat amb el moment més emotiu del matí. Les usuàries que esperaven en un racó del jardí amb un full entre les mans han destapat la sorpresa. Eren la coral de la residència i han cantat un tema que va aclaparar televisions de tot el país per ser la banda sonora de l’anunci d’Estrella Damm del 2019. El missatge final és colpidor: “Hi ha d’haver una altra manera de viure”.

X