Creen una app per prevenir les violències masclistes entre els joves de 14 a 25 anys del Berguedà

El Consell Comarcal del Berguedà ha creat una aplicació mòbil, Gender App, pensada per ser un aparador de tots els serveis que ofereix als joves de la comarca amb relació a la informació, l’assessorament i l’atenció a violències masclistes, sexualitat i diversitat afectivosexual. L’aplicació es dirigeix a noies i nois d’entre 14 i 25 anys i és una iniciativa transversal entre el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, el Servei d’Atenció Integral LGTBI del Consell i l’Oficina Jove del Berguedà.

L’app ofereix eines i recursos al jovent per contribuir a la prevenció d’aquestes violències, vol contribuir a la transformació de l’imaginari social i, així, combatre els estereotips i les discriminacions de gènere. També vol ampliar els coneixements en sexualitat, amb una mirada diversa.

La consellera d’Atenció a les persones, Salut i Polítiques d’Igualtat, Anna Maria Serra, i el conseller de Joventut, Abel Garcia, han presentat aquest dijous l’aplicació, en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Han explicat que la Gender App “ofereix eines i recursos al jovent per contribuir a la prevenció d’aquestes violències” destacant que “vol contribuir a la transformació de l’imaginari social per tal de combatre els estereotips i les discriminacions de gènere”. Aquesta nova aplicació “també vol ampliar els coneixements en sexualitat, amb una mirada diversa per tal que el consentiment i el plaer estiguin en el centre i anar desconstruint la sexualitat hegemònica, un fet necessari per prevenir violències sexuals”.

Els consellers Anna Maria Serra i Abel Garcia han fet valdre que l’aplicació del Consell Comarcal del Berguedà “vol ajudar als nois i noies a identificar les violències masclistes i LGTBIfòbia i també a reflexionar sobre les seves pròpies creences construïdes amb la socialització de gènere i experiències”.

Què s’hi pot trobar?

En aquesta aplicació s’hi poden trobar notícies d’interès relacionades amb l’abordatge de les violències masclistes i la LGTBIfòbia, amb el foment de la igualtat de gènere i de la no-discriminació per raó d’identitat o orientació afectivosexual.

També s’hi recolliran esdeveniments comarcals que puguin ser d’interès per al jovent referent a aquests temes. Gender App també inclou un qüestionari per ajudar a la reflexió i a la identificació d’estereotips de gènere, relacions sanes, sexualitat, diversitat de cossos. És totalment anònim i les respostes podran servir -orientativament- per conèixer l’interès dels usuaris per prevenir les violències masclistes. Així mateix, també permetrà disposar de més coneixements per millorar les seves realitats sobre no exercir ni patir violències.

L’aplicació mòbil ja està disponible a les botigues Play Store i Apple Store. El desenvolupament ha estat realitzat per l’empresa berguedana La Padrina. El suport en l’elaboració dels continguts ha estat a càrrec de l’entitat Coeducació.

Els dies 29 de novembre, 1 i 9 de desembre es realitzaran sessions de presentació als diversos centres educatius de secundària de la comarca amb l’objectiu d’informar el jovent de la utilització de la nova app, per facilitar-los l’accés i contribuir al fet que nois i noies facin ús d’aquesta nova eina.

Protocol per prevenir situacions de risc a l’esport

El conseller Abel Garcia ha anunciat que el Consell Comarcal del Berguedà treballarà per “fer un protocol per prevenir situacions de risc per violència masclista en l’àmbit de l’esport”. Garcia ha explicat que aquesta feina suposa la continuació de la campanya “Igualar per Guanyar” promoguda pel Consell Comarcal el novembre del 2020 que reivindica la igualtat al món de l’esport. Justament a la presentació hi han participat Iris López, en representació del Bàsquet Berga, així com Patricia Caballero, activista LGTBI.

Abel Garcia ha destacat el paper del Consell Comarcal del Berguedà “per atacar de manera integral la xacra de les violències masclistes, una problemàtica amb unes xifres preocupants”. Abel Garcia ha exposat que segons una enquesta de la Universitat de Vic “entre un 20% i un 45% de les esportistes s’han sentit assetjades”.

Actualment, a Catalunya s’interposen 38 denúncies diàries per violència masclista. Aquesta xifra suposa un 8% més que les que va haver-hi en tot el 2020.