Josep Comellas, Montserrat Garrós i Ramon Prat seran homenatjats en l’aniversari de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat

Berga celebra aquest divendres el XVIè aniversari de la proclamació de La Patum com Patrimoni de la Humanitat amb un acte d’homenatge a Josep Comellas Pascual, músic d’Els Saletes (1960-1971) i de la Cobla Pirineu (1971-1991); Montserrat Garrós Boatella, modista de la comparseria patumaire fins a l’any 2005 i Ramon Prat Navarro, tabaler de La Patum (1971-1986). L’esdeveniment estarà conduït pel periodista Marc Canturri i consistirà en la projecció d’una nova edició de l’audiovisual ‘Vides de Patum’ enregistrat per Produccions MC que recull els records i vivències de les persones homenatjades en format d’entrevista breu. L’alumnat de l’Escola de Ballet M. Alba farà una actuació de dansa per tancar l’acte que es portarà a terme el divendres 26 de novembre, al pavelló de Suècia, a les 20 h.

Intèrpret de les músiques patumaires

Josep Comellas Pascual va ser músic de la Cobla Principal del Berguedà (Els Saletes) entre els anys 1960 i 1971 i després va formar part de la Cobla Pirineu fins al 1991. Els Saletes era una cobla-orquestra de Berga fundada l’any 1924 per Francesc Sala Guitart. L’any 1971 la formació musical va fusionar-se amb La Cobla Principal de l’Alt Llobregat (Puig-reig), donant lloc a la creació de la Cobla Pirineu. En l’entrevista, Comellas explica els seus inicis com a músic de La Patum, la dificultat que suposava tocar de memòria i sense partitures, la fusió de les dues cobles berguedanes i el nom escollit per anomenar la nova formació o els canvis que ha experimentat la festa en l’àmbit musical.

Arranjadora i modista del vestuari patumaire

Montserrat Garrós Boatella va ser modista de les comparses de La Patum fins al 2005. Les seves mans han cosit vestits de ple, bates de guitaires o camises de geganters durant molts anys. La seva tasca va començar de la mà d’una altra modista de la ciutat  a qui ajudava arranjant algunes peces de vestuari de la comparseria. Garrós recorda especialment la confecció dels vestits dels portadors de l’Àliga, la recerca i compra de teixits o les peces que comporten més dificultat a l’hora d’elaborar-les.

Nissaga de tabalers

Ramon Prat Navarro va ser tabaler de La Patum entre el 1971 i el 1986, prenent el relleu al seu pare i aquest a un oncle. El Ramon no oblidarà la primera vegada que va carregar el Tabal, els canvis que va introduir en el recorregut de les passades o les anècdotes viscudes que ens apropen a la realitat política i social del final de la dictadura i els primers anys de la democràcia a través de les visites institucionals de Carrero Blanco, Franco o els Reis d’Espanya.

Exposicions al Convent de Sant Francesc

La celebració del XVIè aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat també comportarà l’aplicació de la gratuïtat a l’exposició de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc, la qual, permet contemplar els elements de la comparseria de prop i també es poden veure diverses peces de vestuari antic, fotografies, textos i audiovisuals.

L’espai del convent franciscà també compta amb una exposició temporal sobre la tradició de les falles que se celebra anualment a una seixantena de pobles fallaires dels Pirineus. La mostra promoguda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural està formada per plafons que contenen informació i fotografies i també conté una petita col·lecció de falles d’una quinzena de poblacions on es porten a terme les festes de foc. Aquesta exposició es podrà visitar fins al 28 de novembre, en horari d’obertura del Convent de Sant Francesc: divendres, de 17 a 20 h; dissabte i diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

X