L’Ajuntament de Berga no podrà cobrar el recàrrec del 50% de l’IBI als pisos buits perquè no acabat el cens a temps

El govern al·lega que tampoc podrà aplicar el recàrrec de cara al 2022 perquè vol "assegurar que només es cobra a aquells pisos que realment estan buits" i vol quadrar-ho amb els consums d'aigua

L’Ajuntament de Berga tampoc podrà aplicar, el 2022, el recàrrec del 50% de l’IBI als propietaris dels pisos buits de la ciutat que va aprovar l’octubre del 2020. El motiu és que encara no té el cens de tots els pisos buits.

El 2011, l’any de l’últim cens públic de pisos buits a Berga, n’hi havia 1.531. Cada llar paga de mitjana uns 286 euros d’IBI, segons les dades del 2020. Per tant, un 50% de recàrrec serien uns 143 més per pis buit que, multiplicat pels més de 1.500 que hi havia en l’últim cens, enfilaren la xifra per sobre dels 200.000 euros. Són diners que l’Ajuntament podria haver ingressat l’any 2021 i també aquest 2022 un altre cop, però que no ingressa perquè no té el cens enllestit.

Interpel·lat per l’oposició, el regidor Aleix Serra ha explicat al ple de gener que ara mateix tenen controlats els pisos on no consta ningú empadronat, però volen quadrar aquest registre amb el consum d’aigua dels pisos: “Si fa molt temps que no consumeixen aigua, queda clar que no hi viu ningú. De moment estem aquí”.

El govern va aprovar l’ordenança l’octubre del 2020 amb la idea d’afavorir que aquests pisos buits es treguin a lloguer i, així, s’augmenti el parc d’habitatges de la ciutat. Per poder aplicar l’ordenança, calia tenir el cens de pisos enllestit abans del 31 de desembre d’aquell any (2020) però ja es va aclarir que no hi serien a temps i que, per tant, no es podria aplicar l’ordenança el 2021. Ara, un any i dos mesos després, el govern ha admès que encara no té el cens tancat. Així doncs, com que ja ha passat el 31 de desembre, aquest 2022 tampoc podrà aplicar l’ordenança que va aprovar fa més d’un any.

Des de l’oposició, Ariadna Herrada (Junts per Berga) ha recriminat al govern que “si hi ha una ordenança, és perquè la puguem aplicar”. I ha afegit que “sempre ens queixem que no tenim recaptació i no tenim diners, i això era una bona opció per seguir l’estat de l’habitatge, però també per tenir uns ingressos de més a més”. Per la seva banda, el regidor de govern Aleix Serra ha defensat que sabien que “seria difícil quadrar el cens” i que, ara, volen “fer-ho amb seguretat per no enviar els recàrrecs de manera estesa” i cobrar-lo en propietaris que realment no tenen l’habitatge buit.