El Departament de Salut descarta, de moment, ampliar els dies de metge a Borredà i Vilada

El CatSalut insisteix en un canvi de model i assegura que "abans hi havia un metge i una infermera, que només feia les cures i les punxades, però ara les infermeres estudien més, s'especialitzen i estan molt preparades per a l'atenció a la cronicitat"

El consultori de Vilada és un dels que continuarà obert, però amb personal d'infermeria i administratius. El metge més proper serà a Berga. MARC CANTURRI

El Departament de Salut no té previst augmentar la presència de la metgessa de família als consultoris de Vilada i Borredà, com demanen tots dos pobles. Fonts el CatSalut defensen que han fet el que van prometre durant les festes, quan la zona es va queixar per la manca de metges. Aleshores van dir que garantirien l’assistència cada dia, i ho han aconseguit: obrint els dos consultoris, en horaris repartits, de dilluns a divendres.

El que ha quedat en res ha estat el reforç mèdic, que és el que més demanava la població. Salut va prometre, en declaracions a l’Aquí Berguedà, que hi hauria “assistència sanitària cinc dies a la setmana” i, a més, que incorporaria “atenció mèdica dos dies més”. Tot fet, si no fos per aquest últim ‘més’: no s’han incorporat més dies d’atenció mèdica. La metgessa puja les mateixes hores a la zona, però en comptes de quedar-se a Vilada els dilluns al matí i a Borredà els dimecres, passa mig matí a un consultori, i l’altra meitat, a l’altre.

Un canvi de model

En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, la directora de sector del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès del CatSalut, Teresa Sabater, ha admès que falten metges i infermeres a tot el país. La responsable ha recalcat “el compromís de mantenir una atenció sanitària als pobles”.

Ara bé, assegura que es farà des d’un altre model: “Abans hi havia un metge i una infermera, que només feia les cures i les punxades, però ara les infermeres estudien més, s’especialitzen i estan molt preparades per als serveis d’atenció a la cronicitat”, que són els més sol·licitats en pobles amb moltes persones grans.

Sabater defensa que la fórmula escollida pels dos municipis del Berguedà és l’adequada i recorda que continuaran atenent-se les urgències. Aquest model és el que s’implantarà a molts altres punts de Catalunya, segons ha assegurat Sabater. “És un model que tendirà a ser així a molts altres llocs, no només al Berguedà”, ha conclòs.

X