Omplir el dipòsit del cotxe ja és més car que mai: la mitjana del litre de gasolina al Berguedà arriba a 1,60 €

Fa 9 anys que la gasolina no era tan cara i el seu preu avui és entre un 25 i un 31 % més elevat que ara fa un any

PIXABAY

Males notícies per a la butxaca dels conductors. El preu de la gasolina arriba a màxims històrics i el Berguedà no en queda exempt. De fet, aquests dies s’estan registrant els preus més elevats de la història en combustible per a vehicles a la comarca. Segons els preus registrats de les gasolineres que apareixen al portal del Ministeri per a la Transició Ecològica, la mitjana del litre de gasolina sense plom 95 al Berguedà és d’1,60 € i el de gasoil A, 1,52 €.

L’augment del preu ha estat notablement accentuat durant l’últim mes, ja que el litre de gasoil ha augmentat, de mitjana, uns 14 cèntims. Ha passat d’1,38 € a 1,52 € per litre en només 30 dies. En el cas de la gasolina 95, l’augment ha estat d’uns 8 cèntims, passant d’1,52 € a 1,60€ per litre, en un mes.

Evolució del preu de la gasolina els darrers 30 dies a Berga. Font: Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

Si fem retrospectiva a un any vista, el preu de la gasolina ha augmentat un 25% respecte del febrer del 2021 (1,28 €/litre, el 2021, contra 1,60 €/litre, el 2022). En el cas del gasoil A, l’augment encara ha estat més elevat, i fa que omplir el dipòsit sigui un 31% més car que ara fa un any (1,16 €/litre, el 2021, contra 1,52 €/litre, el 2022). El que també s’ha reduït és la diferència entre el litre de gasolina 95 i el de gasoil A, ara només estan separats per 8 cèntims.

Evolució del preu de la gasolina els darrers 12 mesos a Berga Font: Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

Per trobar uns preus tan elevats, hauríem de remuntar fins al febrer del 2013, ara fa nou anys, quan es van registrar els pics més elevats fins al moment: 1,52 € / litre per la gasolina 95 i 1,43 € / litre, el gasoil A. L’inici d’aquest 2022 ho està superant amb escreix.

L’alt Berguedà nota encara més la pujada del preu de la gasolina

Omplir el dipòsit també comporta diferències segons la zona de la comarca en què ens trobem. Així doncs, a l’Alt Berguedà, omplir el dipòsit costa, de mitjana, 2 cèntims més per litre que fer-ho a Berga o al Baix Berguedà. Igualment, les gasolineres de baix cost, situades al baix Berguedà permeten estalviar fins a 10 cèntims respecte a les benzineres convencionals, i això, influeix en el preu mitjà de la zona.

Aquest augment del preu de la gasolina, a escala global, ve marcat per la limitada producció de petroli que fan els països de l’OPEP, l’escalada bèl·lica entre Rússia i els països de l’OTAN a Ucraïna i pel retorn a la normalitat i la mobilitat després de la pandèmia del coronavirus, que ha fet reactivar la demanda de carburant a tot el món. Experts asseguren, que no hi ha perspectiva de canvi en aquesta tendència alcista de preus a curt termini.

X