Avià fixa sancions de fins a 3.000 euros per controlar l’accés al medi natural i reduir l’incivisme

L'Ajuntament ha aprovat una ordenança que regula accions com aparcar en camins rurals, abandonar deixalles, fer malbé zones de cultiu o molestar els animals

El ple municipal de l’Ajuntament d’Avià ha aprovat una ordenança per regular l’accés i l’ús públic del medi natural. Gràcies a l’aprovació de l’ordenança, a partir d’ara es podran sancionar totes aquelles persones que incompleixin les normes i cometin infraccions al medi natural d’Avià. Les sancions per incomplir la normativa poden anar de 300 a 3.001 euros, depenent de la gravetat de la situació.

L’objectiu d’aquesta ordenança és protegir l’entorn natural d’Avià davant l’increment de conductes incíviques registrades en els últims anys. La facilitat d’accedir al medi natural s’ha anat incrementant a mesura que els vehicles i les vies de comunicació s’han anat fent més ràpides i segures. Això, junt amb l’explosió demogràfica de l’àrea metropolitana i la transformació viscuda en el món rural, on l’economia basada en el sector primari ha anat perdent terreny en favor del turisme, ha fet que l’increment de visitants i les activitats de lleure s’hagin vist fortament incrementades.

És per aquest motiu que les regulacions d’accés i d’ús del medi natural es fan més
necessàries que mai,
en especial en pobles com Avià, que gaudeixen d’un entorn natural privilegiat.

El municipi d’Avià és un espai per a l’ús públic de tota la ciutadania. Tota aquella activitat que s’hi desenvolupa es fa en un terreny que té una propietat pública o privada. Tanmateix, moure’s en llibertat pel seu entorn implica assumir responsabilitats. És a dir, actuar d’acord amb el valor i la fragilitat de la natura i amb el respecte que mereixen les activitats socioeconòmiques que des de fa segles estan modelant aquests paisatges.

L’Ajuntament d’Avià ha adaptat a les seves pròpies necessitats una ordenança reguladora de les activitats al medi natural que ja han aprovat també altres municipis de la comarca del Berguedà.

Alguns punts de l’ordenança són respectar les finques de caràcter privat, tancar els filats del ramat perquè els animals no s’escapin, no destorbar la tranquil·litat del bestiar, portar el gos lligat, no provocar danys a l’activitat agrícola i ramadera, no fer talls o passejar-se per sobre de les bales rodones d’herba encintades…

Montse Casellas, regidora de Pagesia de l’Ajuntament d’Avià, exposa que “moltes de les regulacions a les que fa referència l’ordenança són de sentit comú i pretenen que les persones tinguin civisme al medi natural. Molts cops, però, hi ha gent que no n’és conscient i actuen de forma negativa per l’entorn, i per aquest motiu hem cregut necessari que es reguli”.

L’ordenança també regula l’aparcament en camins rurals que donen accés a habitatge, no fer foc al bosc, no accedir a camps sembrats, no abandonar deixalles, no abocar substàncies o objectes a les aigües superficials o subterrànies, no acampar en llocs no indicats o no realitzar emissions sonores d’alta intensitat, entre altres.

Montse Casellas opina que “està bé que aquestes qüestions de civisme es reguin i s’expliquin a tothom”. La intenció, diu “no és sancionar, però sí que es pugui castigar a aquells que no respectin el medi”. Per aconseguir-ho, han adaptat l’ordenança a les necessitats del municipi “per fer costat al món rural, que ja feia temps que tenia aquesta necessitat”.

X