Borredà recupera la matança del porc a la plaça Major

L'any passat no es va poder celebrar per la pandèmia, però enguany l'Ajuntament opta per fer-ne una edició especial "per obrir camí" de cara a una festa amb tots els ets i uts, l'any vinent

Arriba el tercer diumenge de febrer i torna la matança del porc a Borredà. L’any passat no es va poder celebrar per la pandèmia, però enguany l’Ajuntament opta per fer-ne una edició especial “per obrir camí” de cara a una festa amb tots els ets i uts, l’any vinent. Fins ara el poc es matava uns dies abans, es portava a la plaça, es feia al foc i el públic se’l menjava a la mateixa plaça; aquest any, l’organització donarà als visitants pa amb botifarra negre o llonganissa i un got de vi per reduir les aglomeracions.

A banda, al Centre Cívic hi haurà una petita exposició amb estris, materials, dites i fotos relacionades amb la matança del porc.

L’origen de la festa

Tot va començar com un joc entre amics. Un d’ells va proposar de matar un porc i menjar-se’l a la plaça. Un membre de la colla va posar-hi el porc; un altre, el pa; i un altre, el vi. Amb el temps, la improvisada celebració es va convertir en una festa de poble i s’hi va acabar sumant l’Ajuntament, fa 46 anys. L’entrada de l’Ajuntament a l’organització va fer que, des d’aleshores, la matança se celebri a la plaça Major, gràcies a l’ajuda dels voluntaris i voluntàries.

Cada any, se solen repartir uns 100 quilos de carn, 30 quilos de pa i 25 litres de vi. Aquest any no podrà ser, les quantitats seran molt menors, però l’organització es compromet a recuperar la festa de sempre de cara a l’any vinent, sempre que la situació pandèmica ho permeti.

X