Gir de guió: el Local Avianès es prepara per tornar a obrir portes

Va tancar per primer cop en 47 anys la tardor del 2017 perquè els propietaris no van arribar a un acord per encetar la temporada de ball. Però ara, cinc anys després, s'obre una escletxa per tornar a donar vida a l'espai.

El Local Avianès podria obrir portes de nou. Va tancar per primer cop en 47 anys la tardor del 2017 perquè els propietaris no van arribar a un acord per encetar la temporada de ball. Però ara, cinc anys després, s’obre una escletxa per tornar a donar vida a l’espai.

Josep Gusart, fill de Joan Gusart, un dels socis fundadors, ha adquirit el 50% de la propietat i ha donat via lliure a la família Castella Pujols, que té l’altra meitat de la propietat, perquè torni a obrir el local i el dinamitzi, segons ha explicat Marcel Castella a l’Aquí Berguedà.

Abans de tornar a acollir actes, cal pintar la façana de l’edifici i el sostre, i els propietaris preveuen fer uns lavabos nous. Després, preveuen convertir la sala en un espai polivalent que podrà ser llogat per fer-hi ball, però també per acollir sopars, trobades o celebracions, entre altres cerimònies. “La idea és que tothom qui necessiti l’espai, pagui una quota de lloguer que serveixi per pagar les despeses de manteniment que se’n derivin”, relata Castella.

Els inicis

La sala va marcar una generació. Es va parir l’any 69, quan un grup de set persones van convertir l’actual edifici en el local de la festa major d’Avià, després d’uns quants mesos d’agost molt plujosos que havien impedit la celebració de la festa als tradicionals envelats. El maig de l’any 1970 es convertiria oficialment en una sala de ball, amb actuacions cada quinze dies. El Local Avianès era una de les poques sales de ball de la zona –la més propera era a Manlleu– i això, amb els anys, va col·locar-la en el mapa.

Julio Iglesias a Avià

En els primers anys de vida del local, grans artistes d’arreu de l’Estat van actuar-hi. És el cas de Julio Iglesias, Georgie Dann o Nino Bravo. Aquest últim, de fet, va fer el seu penúltim concert al Local Avianès. Hi va actuar un dissabte, l’endemà ho faria a Manlleu i dilluns tindria el tràgic accident de trànsit que va posar fi a la seva vida.

Les actuacions estel·lars es van acabar quan la generació que va veure néixer la sala es va fer gran, la gent es va casar i va tenir fills. Aleshores aquest grup de persones no tenia temps per anar al local i la pista de ball va viure una època de crisi, sobrevivint a base de grans esdeveniments per Nadal i Pasqua. La situació era insostenible, els socis havien de posar-hi diners de la seva butxaca i calia reinventar-se per subsistir.

El miracle de l’escola

L’any 88 els coneguts balladors Albert Mota i Joana Subirana van començar-hi a fer classes. La idea va fer revifar la sala, que en poc temps va recuperar el públic que l’havia vist créixer. Als 70, la gent hi anava a lligar; als 90, s’hi anava a ballar. L’escola de ball va existir fins a principis de segle XXI.

El nivell de la sala havia fet que alguns clients hi deixessin d’anar per por de quedar en evidència. Amb l’adeu de l’escola, el local va recuperar públic i, fins pocs mesos abans de tancar, rebia centenars de balladors d’arreu cada cap de setmana. Era un públic fidel i els socis confien que, ara que tornarà a obrir, torni a atraure’l.

X